Trumpi lähiring ei ole Pariisi kliimaleppe küsimuses üksmeelne

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Donald Trump Air Force One`i pardalt Palm Beachi lennujaama saabudes.
Donald Trump Air Force One`i pardalt Palm Beachi lennujaama saabudes. Foto: Luis M. Alvarez/AP/Scanpix

USA presidendi Donald Trumpi lähikond ei ole ühel meelel küsimuses, kas Ühendriigid peaksid lahkuma Pariisi kliimaleppest või mitte, vahendas ajaleht New York Times täna.

Presidendi peastrateeg Steve Bannon püüab veenda Trumpi ülemaailmsest kliimaleppest taanduma. Sellega täidaks kliimasoojenemise inimtekkelisuse ideesse skeptiliselt suhtuv Trump valimiskampaania ajal antud lubaduse lepe kehtetuks kuulutada.

Välisminister Rex Tillerson pooldab aga Pariisi lepet ja temaga on ühel meelel ka mõjuvõimsale positsioonile tõusnud presidendi tütar Ivanka Trump.

President Trump on nõudnud kliimanormidest loobumist ja väidetavalt on tal kavas kärpida keskkonnakaitseagentuuri (EPA) rahastust 25 ja personali 19 protsendi võrra ehk jätta tööta 3000 inimest.

Ettepanekute põhjal langeks EPA aastaeelarve 8,2 miljardilt dollarilt 6,2-ni. Eelarvekärped ähvardavad ka teisi keskkonnaga seotud ametkondi.

President on määranud EPA uueks juhiks Scott Pruitti, kes on varem nõudnud agentuuri volituste tugevat kärpimist. Purittil on tihedad sidemed nafta- ja gaasitööstusega.

Trumpil on järgmisel nädalal kavas allkirjastada presidendidekreet, millega leevendataks söeelektrijaamadele kehtestatud süsinikdioksiidi emissiooni piiranguid. Emissioonipiirangud on võtmeküsimus, kui USA tahab endale Pariisi leppega võetud kohustusi täita.

President ei saa Ühendriike üksi ja otsekohe kliimaleppest välja viia, sest USA on selle juba ratifitseerinud, külla aga võib ta käivitada protsessi leppest taandumiseks.

USA-s õhku paisatava süsinikdioksiidi kogus on Hiina järel maailmas suuruselt teisel kohal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles