Türgi peaminister arutas Merkeliga meeleavalduste keelamisega tekkinud tüli üle

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Saksa kantsleri Angela Merkeli ja Türgi peaministri Binali Yildirimi veebruarikuine kohtumine Münchenis.
Saksa kantsleri Angela Merkeli ja Türgi peaministri Binali Yildirimi veebruarikuine kohtumine Münchenis. Foto: AP/Scanpix

Türgi peaminister Binali Yıldırım pidas täna telefonikõne Saksa liidukantsleri Angela Merkeliga diplomaatilise tüli üle, mis puhkes Türgi referendumi pooldajate meeleavalduste tühistamisega Saksa linnades.

«Meie vestlus oli hea ja produktiivne,» ütles Yıldırım ajakirjanikele, lisades, et Saksamaa ja Türgi välisministrid kohtuvad asja arutamiseks järgmisel nädalal.

Yıldırım osales varem päeval Türgi keskosa provintsis Kirsehiris Jah-kampaania kogunemisel, mille eesmärgiks on toetada president Recep Tayyip Erdoğani võimupiiride laiendamist.

Türklased otsustavad 16. aprilli referendumil, kas anda põhiseadusmuudatustega riigipeale rohkem võimu ning kaotada peaministri amet.

Türgi ja Saksamaa diplomaatilise sõnasõja põhjuseks on Saksamaa linnad, mis keelasid meeleavaldused, millel Türgi ministrid kavatsesid pöörduda referendumiga seoses Saksamaal elavate Türgi kogukondade poole.

Gaggenau, Frechen ja Köln ei andnud lubasid kogunemistele, millel teiste hulgas pidid osalema ka Türgi justiitsminister Bekir Bozdağ ja majandusminister Nihat Zeybekçi.

Yıldırım ütles Kirsehiris varem päeval, et tegemist on kahetsusväärse otsusega demokraatia ja vabaduste vastu.

Ta lisas, et kutsub Saksa võime sellisest suhtumisest loobuma, kuna need ei ole sobilikud kahe riigi vahelistes suhetes.

Türgi peaminister süüdistas Saksamaad Ei-kampaaniale hääle andmises ning terroristidele kogunemisvõimaluse pakkumises, samas kui Jah-kampaaniale öeldakse ei. Tema sõnul on selline käitumine vastuvõetamatu.

«Meie kodanikud Saksamaal annavad neile demokraatliku õppetunni,» ütles ta Kirsehiris öeldut täpsustamata.

Bozdağ süüdistas varem Merkelit, et viimane ei ole suutnud kritiseerida linnade vastavaid otsuseid.

Kölni lähistel Frechenis pidi rahvakogunemine toimuma homme. Politsei teatas aga eile, et üritus jäeti ära, kuna organiseerija ning ürituseks renditud saali omaniku kokkulepe välistas poliitilised üritused.

Gaggenau võimud tühistasid neljapäeval kokkuleppe organisatsiooniga Euroopa-Türgi Demokraatide Liit (UETD) meeleavalduse korraldamiseks, tuues põhjuseks ruumipuuduse.

Samuti keelustati homne UETD üritus Kölnis, kui seal pidi rahvahulgale esinema Zeybekçi.

Türgi valitsus kutsus neljapäeval asjaga seoses välja ka Saksa suursaadiku.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles