Somaalias on viimastel päevadel põua tõttu nälga surnud 110 inimest (13)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
9-kuune näljas ja veepuuduses laps oma ema süles Mogadishus, Somalia.
9-kuune näljas ja veepuuduses laps oma ema süles Mogadishus, Somalia. Foto: Farah Abdi Warsameh/AP/Scanpix

Somaalia peaminister Hassan Ali Khaire ütles laupäeval, et viimase 48 tunni jooksul on põua tõttu surnud ainuüksi riigi ühes piirkonnas nälga 110 inimest, karmid loodustingimused ähvardavad miljoneid.

Tegemist on esimese põuaga seotud surmajuhtumite arvu kinnitamisega Somaalia valitsuselt pärast teisipäeva, mil võimud looduskatastroofi välja kuulutasid.

Khaire andis ohvrite arvust teada Somaalia riikliku põuakomitee koosolekul. Hukkunute arv sisaldab vaid Edela-Somaalias (Rahanweini Vastupanuarmee kontrolli alune territoorium) asuva Bay ['baai] piirkonna andmeid.

ÜRO hinnangul vajab Aafrika sarveks nimetatud poolsaarel otsest abi enam kui viis miljonit inimest, kes kannatavad «täiemõõtmelise näljahäda» all.

Katastroofiline on olukord ka naaberriigis Keenias, kus sureb janussse massiliselt kariloomi ja lehma hind on langenud 150 dollarilt vaid 20 peale. Kits maksab Keenias tavaliselt 35 dollarit, nüüd vaid kaks, sest inimesed ei suuda loomi elus hoida.

Aafrika Sarve piirkonnas ohustab nälg rohkem kui 17 miljonit inimest, kuna viimastel nädalatel on vähe vihma sadanud ja järgmisel kahel kuul pole sademeid üldse oodata, hoiatas kuu aega tagasi Maailma Toidu- ja Põllumajandusorganisatsioon (FAO).

Ränk põud on laastamas Djiboutit, Eritread, Etioopiat, Keeniat, Somaaliat, Lõuna-Sudaani, Sudaani ja Ugandat, ütles FAO avalduses.

«Aeg tegutseda on praegu,» ütles FAO asedirektor Maria Helena Semedo. «Põuaolukord regioonis on erakordselt murettekitav, eelkõige peaaegu kogu Somaalias, kuid ka Etioopia lõuna- ja kaguosas ning Keenia põhjaosas.»

Kuna järgmised vihmad on vähemalt kaheksa nädala kaugusel ja järgmine saak on alles juulis, siis ohustab regiooni miljoneid inimesi nälg, sõnas Semedo.

Kommentaarid (13)
Copy
Tagasi üles