Poola esitas Donald Tuskile vastaskandidaadi

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Donald Tusk
Donald Tusk Foto: FRANCOIS LENOIR/REUTERS/Scanpix

Välisminister Witold Waszczykowski ütles laupäeval, et Poola on Euroopa Ülemkogu alalise eesistuja Donald Tuski teise ametiaja otsustamise eel käinud välja alternatiivse valikuna poolakast europarlamendi liikme kandidatuuri.

Tuski teisele ametiajale seisab teravalt vastu Poola valitsus eesotsas parempoolse erakonnaga Seadus ja Õiglus (PiS).

«Saatsin äsja diplomaatilise noodi, et esitada Jacek Saryusz-Wolski kandidatuur Euroopa Ülemkogu eesistuja kohale,» vahendas Poola uudisteagentuur PAP Waszczykowski sõnu.

Tuski teise ametiaja otsustab EL-i ülemkogu. Tusk, kelle esimene ametiaeg lõpeb järgmise aasta mais, on kohale seni ainus ja suure toetusega kandidaat.

PiS-i juhi ja Poola mõjuvõimsama poliitiku Jarosław Kaczyński sõnul toetab Tusk «ELii elementaarsete reeglite vastaselt» Poola opositsiooni ega saa «mingil juhul arvestada meie toetuse või meie vastuseisu puudumisega».

Tuski pikaajaline rivaal Kaczyński tõi esile, et Tusk toetas EL-i ettepanekut trahvida riike, kes ei taha võtta vastu põgenikke EL-i ümberpaigutamiskava alusel. Ettepanek kukkus läbi osaliselt seetõttu, et Poola valitsus oli sellele vastu.

Kaczyński väitel oleksid trahvid Poolale maksma läinud kolm miljardit eurot.

Poola vastuseis üksi ei võta Tuskilt siiski teise ametiaja võimalust.

Euroopa Ülemkogu all koonduvad EL-i 28 liikmesriigi liidrid, et panna paika bloki poliitilisi prioriteete.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles