Saksamaa kinnitab Balti riikidele solidaarsust, kuid ei jõua kokkuleppele kaitsekulutustes (3)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ursula von der Leyen ja Sigmar Gabriel keskel.
Ursula von der Leyen ja Sigmar Gabriel keskel. Foto: TOBIAS SCHWARZ/AFP/Scanpix

Nii Saksa välisminister Sigmar Gabriel kui kaitseminister Ursula von der Leyen kinnitavad Saksamaa solidaarsust Balti riikidele, kuid ei suuda leida üksmeelt kaitsekulutuste tõstmise osas, vahendab Handelsblatt.

Kahe ministri avalik vaidlus kaitsekulutuste määra tõstmise üle on hästi teada. NATO otsusega peaksid liitlasriigid panustama 2024. aastaks SKT-st vähemalt kaks protsenti kaitsekulutustesse.

Samal ajal kui Leyen seisab kindlalt selle eesmärgi taga, nimetab Gabriel eesmärki ebarealistlikuks ja Leyenit naiivseks.

Selleks, et soovitud eesmärgini jõuda, peaks Saksamaa tõstma kulutusi kümme protsenti aastas. Kantsler Angela Merkel teatas aga Münchenis peetud kaitsekohtumisel, et Saksamaa ei suuda kaitsekulutusi aastas tõsta rohkem kui kaheksa protsenti. Puuduvad kaks protsenti tuleks aga kuidagi siiski saavutada.

Baltimaades aga jälgitakse debatti väga teraselt. Gabrielil ja Leyenil on sama missioon - näidata väiksemate NATO liikmesriikide osas üles solidaarsust.

Balti riikides ja Poolas viibib ligi tuhat NATO sõdurit. Leedut külastanud Gabrieli sõnul on Balti riikide kaitsevajatused tohutud ning minister kinnitas, et Saksamaa osaleb NATO sõdurite rotatsioonis nii kaua kui vajalik.

Samal ajal kinnitas Leyen Ämaris, et Saksamaale saab loota ning Saksa vägede suurendamine on märk solidaarsusest NATO partnerite vastu. Hiljem sai ta ka Leedu presidendi Dalia Grybauskaite käest sõjalise abi eest orderi.

Ning sellest on inspireeritud ka Gabrieli sõnum: Euroopa ei saa läbi oma väiksemate riikideta.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles