Kliimauuring: Veneetsia võib juba saja aasta pärast vee alla jääda (1)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ebaharilikult külmunud Cannaregio kanal.
Ebaharilikult külmunud Cannaregio kanal. Foto: Luigi Costantini/AP/Scanpix

Uus kliimauuringute raport väidab, et Veneetsia ja suur osa Itaalia Aadria mere rannikust võib juba saja aasta pärast vee alla jääda, kui kasvuhoonegaaside emissioone ei vähendata, vahendab The Local.

Uuringu kohaselt tõuseb aastaks 2100 Vahemere veetase 90 kuni 140 sentimeetri võrra, ujutades üle Veneetsia ja paljud teised riskipiirkonnad.

Võrdluseks võib tuua, et viimase tuhande aastaga on maailmamere tase tõusnud vaid 30 sentimeetrit.

Veetaseme tõusu kiirendab kliimasoojenemine ja kasvuhoonegaaside emissioon, mis viib süsihappegaasi kõrgema kontsentratsioonini atmosfääris.

Teadusajakirjas Quaternary International avaldatud artiklit rahastas Itaalia tehnoloogia-, energia- ja säästliku arengu instituut. Uuringut viisid läbi erinevate Itaalia ja Prantsusmaa ülikoolide teadlased.

Teadlased usuvad, et Itaalias ohustab meretaseme tõus eriti 33 piirkonda. Lisaks Aadria mere rannikualadele kuuluvad sinna ka Versilia ja Fiumicino piirkonnad, Po, Fondi, Sele ja Volturno jõgede tasandikud ning Catania, Cagliari ja Oristano linnade rannikualad.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles