Trumpi valitsuse liige võrdles orje immigrantidega (1)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ben Carson kõnelemas ministeeriumi töötajaile.
Ben Carson kõnelemas ministeeriumi töötajaile. Foto: Reuters/ScanPix

USA presidendi Donald Trumpi elamumajandusminister jahmatas esmaspäeval ameeriklasi, nimetades Aafrikast toodud orje immigrantideks, kes unistasid oma peredele Ühendriikides osaks saavast õnnest.

Mustanahaline Ben Carson esines oma üllatava avaldusega pöördumises elamumajandusministeeriumi töötajate poole.

"Just see ongi Ameerika: unistuste ja võimaluste maa," lausus endine neurokirurg, kes kasvas üles vaeses Detroidi getos.

"Oli ka teisi immigrante, kes saabusid siia orjalaevades, töötasid veelgi kauem, veelgi rängemalt ja seda vähema nimel," ütles Carson.

"Kuid ka neil oli unistus, et ühel päeval nende pojad, tütred, pojapojad, tütretütred, pojapojapojad, tütretütretütred võivad püüelda sellel maal jõukuse ja õnne poole."

Carsoni sõnad põhjustasid viivitamatu reaktsiooni mustanahaliste kodanikuõiguste eest võitleva organisatsiooni NAACP poolt. "Immigrandid???" küsis NAACP Twitteris.

Ministri sõnad pälvisid ka Anne Franki keskuse USA büroo hukkamõistu, milles nimetati neid "traagilisteks, šokeerivaiks ja lubamatuiks". "Ei, minister Carson. Orjad ei immigreerunud Ameerikasse," kirjutas organisatsiooni tegevdirektor Steven Goldstein.

"Solvavamat märkust pole võimalik teha," lisas ta.

Carsoni jaoks, kes oli mullu Trumpi rivaal vabariiklaste nominatsioonile, ei ole tegemist esimese sarnase skandaaliga.

Kunagi ütles ta, et piiblist tuntud tegelane Joosep lasi ehitada püramiidid viljahoidlatena ning need ei ole tegelikult vaaraode matmispaigad, nagu väidavad arheoloogid.

2013. aastal aga väitis ta, et Barack Obama tervishoiureform on halvim asi riigis pärast mustanahaliste orjust.

Senat kinnitas Carsoni 8300 töötajaga ministeeriumi juhtima märtsi algul häältega 58-41.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles