Pyongyang keelab malaislastel Põhja-Koreast lahkuda

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Põhja-Korea liider Kim Jong Un.
Põhja-Korea liider Kim Jong Un. Foto: KCNA/Reuters

Pyongyang keelab kõigil Malaisia kodanikel Põhja-Koreast lahkuda, teatas täna riigimeedia.

Sisuliselt võidakse neist teha pantvangid üha pingestuvas diplomaatilises tülis Põhja-Korea liidri Kim Jong-uni poolvenna tapmise üle Kuala Lumpuris.

«Kõigil Malaisia kodanikel KRDVs on ajutiselt keelatud riigist lahkuda, kuni Malaisias juhtunud intsident on korralikult lahendatud,» teatas uudisteagentuur KCNA välisministeeriumile viidates.

Malaisa aga tegi seepeale vastukäigu ja teatas, et keelab Põhja-Korea saatkonna töötajatel riigist lahkuda. «Ühelgi Põhja-Korea saatkonna ametnikul või töötajal ei ole lubatud riigist lahkuda,» ütles Malaisia siseministeerium avalduses. Avaldus täpsustas riikliku uudisteagentuuri Bernama varasemat teadet, mille kohaselt hõlmab keeld kõiki Malaisias viibivaid Põhja-Korea kodanikke.

Põhja-Korea avaldusele vastas ka Malaisa peaminister. «See jälestusväärne akt, hoida meie kodanikke pantvangis, on rahvusvahelise õiguse ja diplomaatiliste normide täielik eiramine,» ütles peaminister Najib Razak avalduses.

Malaisia ja Põhja-Korea vahel pingestub diplomaatiline tüli Põhja-Korea liidri Kim Jong-uni poolvenna tapmise üle Kuala Lumpuris. Kim Jong-nam tapeti 13. veebruaril Kuala Lumpuri lennujaamas arvatavasti närvimürgiga VX, mis on niivõrd tappev, et seda peetakse massihävitusrelvaks.

Atentaat vallandas rahvusvahelise uurimise ning vallandas süngeid spekulatsioone, mille kohaselt on Põhja-Korea hakanud kasutama külmale sõjale omaseid tapmisviise.

Lõuna-Korea on süüdistanud Põhja-Korea võime tapmise kavandamises, märkides, et liider Kim Jong-unile oli mugav tappa oma eksiilis elav poolvend, kuna teda peeti riigijuhi võimalikuks rivaaliks.

Põhja-Korea suursaadik Kuala Lumpuris ütles esmaspäeval enne väljasaatmist, et Malaisia uurimine Põhja-Korea liidri poolvenna mõrva asjaolude väljaselgitamiseks on kallutatud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles