Selle nunnu nuku läbi võidakse teie peret jälgida

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nukukujuline jälgimisseadeldis
Nukukujuline jälgimisseadeldis Foto: Leon Neal/AFP/Scanpix

Kõnealune heledate juuste ja siniste silmadega My Friend Cayla-nimeline nukk näib süütu ja tänu Bluetoothi ühenduvusele on see võimeline isegi oma omanikuga vestlusi maha pidama, vahendab Washington Post. 

Kui Cayla käest küsida «Kas võin sind usaldada?» vastab nukk (ilma naljata) «Ma ei tea.»

Saksa ametnike sõnul on Caylast saanud üks häkkerite ihaldatumaid sihtmärke. Läbi nuku on neil võimalik peredesid jälgida ja eraandmeid koguda. Seda seetõttu, et nukk kogub ja edastab kõik kuuldu ühele USA häältuvastusettevõttele. Oht on nii reaalne, et Saksa telekommunikatsiooni regulaator soovitas lapsevanematel nukk kohe välja visata ja selle sisemikrofon hävitada.

Nukk rikub Saksa regulatsiooni, mis keelab juhtmeta kaameraga ja/või mikrofoniga varustatud seadmed ja seetõttu eemaldati need müügilettidelt. 

Nuku tootja Genesis Washington Posti kommentaarisoovile ei vastanud. Caylale hääletuvastustarkvara loonud Nuance teatas väljaandele, et kogutud andmeid teiste klientide või turundusettevõtetega ei jagata.

Cayla on näide suuremast probleemist: ühe IT-ettevõte hinnangul ühendatakse selle kümnendi lõpuks internetiga üle 50 miljardi seadme – seda alates lambipirnidest ja autodest kuni külmkappideni.

Paljud seadmed muutuvad seeläbi aga väga haavatavaks ja see võib anda neisse sisse häkkinutele võimaluse inimesi nende kõige intiimsemates olukordades jälgida.

2014. aastal äratas USAs Ohios üht isa mehehääl, mis karjus «Ärka üles, lapsuke!». Isa jooksis seepeale oma imikust tütre tuppa, kus avastas, et hääl tuli internetiühendusega kaamerast, millega ta lapsel silma peal hoidis. Kui imiku isa tuppa jõudis, pööras kaamera ennast tema poole, misjärel seadet kontrollinud isik rõvedusi karjus. 

Saksamaa eeskujul kaalutakse Cayla poodidest kõrvaldamist näiteks Norras, kus mänguasja kohta väljastati hoiatusvideo. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles