Varssavi kangutab Tuski

Jürgen Tamme
, välisuudiste toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Donald Tusk ja Jarosław Kaczyński.
Donald Tusk ja Jarosław Kaczyński. Foto: JANEK SKARZYNSKI/Paulo NUNES DOS SANTOS/AFP/SCAPNIX

Kui kõik läheb ootuspäraselt, jätkab Donald Tusk Euroopa Liidu Ülemkogu eesistuja ametis ka järgmised kaks ja pool aastat. Selline on ka juulis algavaks eesistumiseks valmistuva Eesti soov.

Poola endise peaministri teist ametiaega ELi presidendiks kutsutud ametis toetab valdav osa täna Brüsselis Ülemkogul kohtuvatest ELi 28 liikmesriigi riigipeadest ja valitsusjuhtidest. Erandiks on Tuski kodumaa Poola valitsus, kes esitas laupäeval oma eesistujakandidaadiks Euroopa Parlamendi kauaaegse Poola saadiku Jacek Saryusz-Wolski.

Tuski ja Poola praeguse valitsuse tüli sai aastaid tagasi alguse sisepoliitilisest vastasseisust, mis on edasi kandunud ELi. Poola praeguse võimuerakonna Õiguse ja Õigluse (PiS) liider Jarosław Kaczyński peab Tuski vastutavaks ka oma kaksikvenna, Smolenski lennukatastroofis hukkunud presidendi Lech Kaczyński surmas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles