Szydło jonnis ülemkogul kurtidele kõrvadele

Evelyn Kaldoja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Peaminister Jüri Ratas võis Donald Tuski enne eilse kohtumise algust tervitada siira naeratusega, sest tema avaldas poolaka kandidatuurile tugevat toetust juba detsembris.
Peaminister Jüri Ratas võis Donald Tuski enne eilse kohtumise algust tervitada siira naeratusega, sest tema avaldas poolaka kandidatuurile tugevat toetust juba detsembris. Foto: Stephane De Sakutin / AFP / Scanpix

Euroopa liidunõukogu presidendi Donald Tuski ametis jätkamise küsimus tõi eile Brüsselisse värvika heitluse, mille üks pool oli Poola peaminister Beata Szydło ning tema vastu kõigi ülejäänud ELi riikide valitsusjuhid ja riigipead.

Teoorias võinuks Tuski küsimus olla üsna lihtne. Tema kahe ja poole aasta pikkune esimene ametiaeg lõppeb 31. mail. Liidunõukogu presidendil on õigus kahele järjestikusele ametiajale ning tema ametisse kinnitamiseks pole vaja mitte liikmesriikide konsensust, vaid kvalifitseeritud häälteenamust. Bürokraatlikult öeldes: poolehoidu 72 protsendilt liikmesmaadelt, kus elab kokku vähemalt 65 protsenti ELi kodanikest.

Tuskil oli see toetus kindlalt olemas. «Meie meelest on Donald Tusk praegu praktiliselt ainus võimalik kandidaat ja kõik liikmesriigid peale Poola on avaldanud talle suuremal või vähemal määral toetust,» kirjeldas ELi suursaadikute seas valitsevat meelsust eile Kaja Tael.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles