Mis saab Lõuna-Koreast edasi?

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lõuna-Korea presidendi Park Geun-hye tagandamise tähistaja.
Lõuna-Korea presidendi Park Geun-hye tagandamise tähistaja. Foto: Ahn Young-joon/AP/Scanpix

Lõuna-Korea presidendi Park Geun-hye ametist tagandamine kukutas riigi poliitilisse teadmatusse, vahendab CNN. 

Park tagandati täna ametist konstitutsioonikohtus jõustunud otsusega korruptsiooniskandaali tõttu. Parlament tagandas Parki ametist juba detsembris, kui miljonid inimesed tulid tänavatele meelt avaldama ja nõudsid riigipea tagasiastumist, kui avalikuks tuli tema seotus poliitskandaaliga.

Prokuratuur süüdistab 64-aastast presidenti ja tema usaldusisikut Choi Soon-sili Lõuna-Korea juhtivfirmadelt- sealhulgas Samsungilt- enam kui 60 miljoni dollari väljapressimises. Saadud summasid kasutas Choi väidetavalt isikliku kasu saamiseks. Lisaks olevat ta osalenud ka poliitilises otsustusprotsessis, kuigi tal puudus valitsuses ametlik roll. Choid peetakse ka riigi poliitika tegelikuks kujundajaks.

Kaheksast kohtunikust koosneva kohtu ajalooline ja ühehäälne otsus tähendab, et Park on Lõuna-Korea esimene demokraatlikult valitud riigipea, kes ametist tagandatakse. Peale kohtuotsuse avalikustamist kogunesid Souli tänavatele tähistama kümned tuhanded lõunakorealased. Süüdati küünlaid, peeti rõõmukõnesid ja nauditi muusikat.

Peale kohtuotsuse jõustumist võttis Parkilt ameti üle peaminister Hwang Kyo-ahn, kes kutsus rahvast üles ühtsusele.

Parki toetajad kähmlesid aga kohut ümbritsevatel tänavatel politseiga. Pärast otsuse väljakuulutamist presidendi poolehoidjate ja politsei vahel puhkenud kokkupõrgetes sai surma kaks inimest, kannatanuid oli mitukümmend.

Lõuna-Koreal tuleb nüüd uue riigipea leidmiseks pidada presidendivalimised kahe kuu jooksul. Samal ajal levivad kuuldused Põhja-Korea uutest võimalikest tuumakatsetustest.

Põhilised arengud Parki juhtumis:

Ajutine president kutsus poliitilises ebakindluses ühtsusele

Koos ametiga kaotas ta ka immuniteedi, mis tähendab, et tema üle saab kohut mõista

Uued presidendivalimised tuleb korraldada 60 päeva jooksul

Samaaegselt riigisiseste probleemidega on kasvamas pinged suhetes Põhja-Korea ja Hiinaga

Skandaali on samuti segatud Samsungi juht

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles