Pildid: egiptlased leidsid agulist iidse vaarao monumendi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lapsed poseerimas Ramses II kuju juures.
Lapsed poseerimas Ramses II kuju juures. Foto: AMR NABIL/AP/Scanpix

Arheoloogide meeskond avastas Egiptuse pealinna Kairo töölisklassi agulist al-Matariyast ligi kaheksameetrise kuju, mis kujutab Ramses II, ühte Vana-Egiptuse kõige võimsamat vaaraod.

«Monumendi hiiglaslikkust arvesse võttes võin kinnitada, et see kuulub Kuningas Ramsesele (elas umbes 1303 kuni 1213 e. Kr.) ja mitte ühelegi teisele iidsele valitsejale,» lausus leiu kohta tuntud arheoloog ja endine muinsuskaitse minister  Zahi Hawass.

Foto: Khaled Desouki/AFP/Scanpix
Foto: Khaled Desouki/AFP/Scanpix Foto: KHALED DESOUKI/AFP

Kuju leiti iidse Heliopolise linna juurest, see oli vajunud pinnavee alla. Väljakaevamisel kasutati buldooserit. Esmalt toodi maa alt välja Ramsese hiiglaslik pea, keha loodetakse kätte saada esmaspäeval. Arvatakse, et viimane võib kaaluda ligi seitse tonni. Seejärel viiakse kuju muuseumisse restaureerimisele.

Foto: Ahmeed Gomaa/Xinhua/SIPA/Scanpix
Foto: Ahmeed Gomaa/Xinhua/SIPA/Scanpix Foto: CHINE NOUVELLE/SIPA/CHINE NOUVELLE/SIPA

Usutakse, et al-Matariya eeslinn peidab endas veel teisigi iidseid aardeid. «See oli iidse Egiptuse jaoks suure tähtsusega kultuuriline koht, isegi piibel mainib seda,» kommenteeris egüptoloog Khaled Nabil Osman. «Halb uudis on see, et kogu ala tuleks puhastada ning kanalisatsioon ja turud ümber kolida.» 

Foto: Ahmeed Gomaa/Xinhua/SIPA/Scanpix
Foto: Ahmeed Gomaa/Xinhua/SIPA/Scanpix Foto: CHINE NOUVELLE/SIPA/CHINE NOUVELLE/SIPA
Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles