Türgi president: hollandlased on fašistid (3)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Recep Tayyip Erdoğan.
Recep Tayyip Erdoğan. Foto: ALEXANDER ZEMLIANICHENKO/AP/Scanpix

Türgi president Recep Tayyip Erdoğan nimetas hollandlasi «natside jäänukiteks» ja fašistideks – põhjuseks aina süvenev tüli Rottterdami linnas ärajäetud riigipead toetava miitingu pärast.

Rahvakogunemisel pidi esinema Türgi välisminister Mevlut Cavusoglu, kelle lennukil aga keelati Hollandis maanduda. Miitingu eesmärgiks oli teha reklaami jah-häälele aprillikuisel referendumil, kus otsustatakse president Erdoğanile veelgi suurema võimuvoli andmise üle.

Cavusoglu hoiatas varem, et tema visiidi takistamise korral rakendab Ankara tõsiseid sanktsioone. 

Hollandi peaminister Mark Rutte teatas seepeale, et ähvardused muudavad mõistliku lahenduse otsimise võimatuks ning seetõttu tühistab riik ka ministri maandumisõigused.

Sarnased koosolekud on varem keelanud ka Austria, Saksamaa ja Švetis. President Erdoğan on neidki otsuseid kritiseerinud, süüdistades Berliini natslikus käitumises. Kantsler Angela Merkel omakorda nimetas kommentaari vastuvõetamatuks.

Miitingute eesmärgiks on teha kampaaniareklaami Euroopas elavale arvukale Türgi kogukonnale – neist 1,4 miljonit elab Saksamaal.  

Kommentaarid (3)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles