Pariis nõuab ehitajailt prantsuse keele rääkimist

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Jacky Naegelen/Reuters/Scanpix

Prantsusmaa pealinna Pariisi ümbritsev Île-de-France`i regioon kehtestas määruse, mis nõuab avalikel ehitusplatsidel töötavatelt ehitajatelt prantsuse keele kasutamist. Reegli eesmärgiks on suruda välja võõrtöölisi.

Seadus kannab nime «Väikeäride määrus» ning loodetakse, et selle abil saavad kohalikud väiksemad ettevõtjad endale rohkem hankelepinguid. Keeleoskust puudutav klausel näeb ette, et prantsuse keel olgu töökeeleks objektidel, mis valmivad avaliku raha eest.

«See klausel on vajalik ja võtab sihikule välisfirmad, kes tulevad oma meeskondadega – kellest keegi ei räägi prantsuse keelt,» lausus regiooni asepresident Jerome Chartier.

Prantsusmaa valitsus on varem sageli kritiseerinud Euroopa Liidu reegleid, mis lubavad firmadel tuua kohale odavamat välistööjõudu – sageli Ida-Euroopast. Määruse vastased leiavad, et klausel osutub riiki äsjasaabunutele nende töökohaga integreerumisel ja prantsuse keele õppimisel takistuseks. Kardetakse ka, et seaduse täitmist on keeruline jälgida.

Sarnane määrus kehtib juba mitmes Prantsusmaa regioonis – näiteks Normandias ja Hauts-de-France`is. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles