AJA PEEGEL: Kommunistidele nõiajahti pidanud ja kurvalt lõpetanud senaator

Kadri Veermäe
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Senaator Joseph McCarthy 1953. aastal Senati uurimiskomitee kogunemisel. Foto:  PAL Topfoto/Scanpix
Senaator Joseph McCarthy 1953. aastal Senati uurimiskomitee kogunemisel. Foto: PAL Topfoto/Scanpix Foto: SCANPIX

USA vabariiklasest senaator Joseph McCarthy, kes saavutas 1950. aastatel kuulsuse oma külma sõja aegse kampaaniaga, on Ühendriikides taas esile kerkinud.

Wisconsini senaatori eesmärk oli kõrvaldada avalikest ametitest kommunistid või nendega väidetavalt seotud isikud, kuid asi väljus kontrolli alt, muutudes nõiajahiks ja vasakpoolse maailmavaatega inimeste tagakiusamiseks. «Makartism» tähendabki USA riigiametnike süüdistamist ebalojaalsuses ja salasidemetes Nõukogude Liiduga ning laiemalt piisavate asitõenditeta süüdistamist.

Äsja tõi mõiste USA avalikku ruumi tagasi vabariiklasest riigipea Donald Trump, kes kirjutas hiljuti Twitteris, et demokraadist ekspresident Barack Obama olevat lasknud möödunud aasta novembris toimunud valimiste eel New Yorgis asuvat Trump Towerit pealt kuulata. «Midagi ei leitud. See on makartism!» teatas Trump.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles