Holland välistas Türgi ees vabandamise (12)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hollandi peaminister Mark Rutte
Hollandi peaminister Mark Rutte Foto: ERIC VIDAL/REUTERS/Scanpix

Hollandi peaminister Mark Rutte välistas pühapäeval Ankara ees vabandamise kahe Türgi ministri riiki mittelubamise eest, ent avaldas lootust puhkenud diplomaatilise tüli lahendamisele.

«Vabandamiseks pole mitte mingit võimalust. Hoopis nemad peaksid vabandama selle eest, mida nad eile tegid,» ütles Rutte ajakirjanikele kolmapäevaste valimiste eel kampaaniat tehes.

Holland ei andnud laupäeval esmalt maandumisluba Türgi välisministri Mevlüt Çavuşoğlu lennukile, kes pidi Rotterdami rahvakogunemisel esinema, ning saatis hiljem riigist välja Türgi pereministri Fatma Betül Sayan Kaya, kes oli Hollandi võimude korraldust eirates Rotterdami saabunud ja üritas siseneda sealsesse Türgi konsulaati.

Pühapäeva hommikul ajasid Hollandi võimud laiali Rotterdami Türgi konsulaadi ees korraldatud meeleavalduse.

Hollandlasi on vihastanud Türgi presidendi Recep Tayyip Erdoğani märkused, milles ta võrdles Hollandi valitsuse tegevust natsidega.

«Seda riiki, nagu märkis eile Rotterdami linnapea, pommitasid natsid Teise maailmasõja ajal. Sellisel viisil rääkimine on täiesti vastuvõetamatu,» ütles Hollandi valitsusjuht.

Tema sõnul viis «kaoseni» Türgi pereministri Fatma Betül Sayan Kaya otsus trotsida Hollandi võimude korduvaid hoiatusi ja nendele vaatamata riiki tulla, lausus ta.

Rutte kutsus Hollandi kodanikke külma närvi säilitama. «Meil on fantastiline ühiskond...ja enamik Türgi päritolu Hollandi inimesi on hästi lõimitud.» 

Erdoğan kuulutas pühapäeval, et Holland maksab Türgi ministritele sissesõidu keelamise eest hinda.

«Meie EL-i siseste suhete huvides Türgiga on nüüd otsustava tähtsusega proovida sündmusi de-eskaleerida, mitte neid õhutada,» lausus Rutte.

Peaminister lisas, et kui Türgi jätkab Hollandi aadressil solvavat retoorikat, peab Haag kaaluma järgmisi samme.

Türgi ja Hollandi suhetes lahvatanud kriis on seni tõsiseim katsumus Ankara ja selle Euroopa Liidu liitlaste vahel enne Türgis 16. aprillil peetavat referendumi presidendi volituste laiendamise üle.

Kommentaarid (12)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles