Briti valitsus: Šoti iseseisvusreferendum oleks lõhestav

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto on illustratiivne.
Foto on illustratiivne. Foto: Andrew Milligan/PA Wire/PA Images/Scanpix

Teine Šotimaa iseseisvusreferendum oleks lõhestav ja põhjustaks tohutut majanduslikku ebakindlust, teatas Briti valitsus pärast Šoti valitsusjuhi teadet plaanist korraldada uus rahvahääletus.

«Uus referendum oleks lõhestav ja põhjustaks võimalikest halvimal ajal tohutu majandusliku ebakindluse,» teatas Downing Street.

Šotimaa esimene minister Nicola Sturgeon ütles täna, et alustab kiireid samme uue iseseisvusreferendumi korraldamiseks 2018. aasta lõpus või 2019. aasta algul.

Šoti valitsus soovib, et Šotimaal lubataks jääda Euroopa Liidu ühisturu liikmeks ka siis, kui ülejäänud Suurbritannia sellest lahkub. Sturgeoni sõnul peab Šotimaa astuma aktiivseid samme, et kaitsta oma huve ajal, mil Suurbritannia valmistub käivitama EL-ist lahkumise protsessi.

Briti valitsuse sõnul kavatsetakse kõnelustel EL-iga arvestada ka Šotimaa huvidega.

«London taotleb EL-iga sellist tulevikusuhet, mis sobib tervele Ühendkuningriigile. Ühendkuningriigi valitsus peab sellise leppe üle läbirääkimisi, kuid teeme seda viisil, mis arvestab Ühendkuningriiki kuuluvate riikide kõikide huvidega,» lisati teates.

Briti valitsus on lubanud käivitada EL-ist lahkumise menetluse ametlikult enne märtsi lõppu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles