Türgi eurominister: rändelepe ELiga tuleks üle vaadata

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Türgi lipp ja silt, kuhu kirjutatud «Fašistlik Holland»
Türgi lipp ja silt, kuhu kirjutatud «Fašistlik Holland» Foto: Emrah Gurel/AP/Scanpix

Türgi peaks vastuseks süvenevale kriisile Hollandiga ümber hindama Euroopa Liiduga rändetulva ohjeldamiseks sõlmitud lepingu, ütles Türgi Euroopa Liidu asjade minister Ömer Çelik täna.

«Türgi peaks 2016. aastal ELiga sõlmitud rändeleppe teemad ümber hindama,» ütles minister riikliku uudisteagentuuri Anadolu teatel.

Leppega üritati peatada migrantide liikumist maitsi ja meritsi Türgi kaudu ELi, täpsemalt Kreekasse.

«Inimeste liikumine üle Egeuse mere tuleks humanitaarkaalutlustel peatada, sest ületusel on surma saanud sadu inimesi, kuid rändeleppe maismaaosa tuleks uuesti üle vaadata,» lausus Çelik.

Ankara lubas leppes võtta tagasi kõik inimesed, kes asusid teele Türgist ning maabusid ebaseaduslikult Kreekas. Leppega taheti vähendada ELi minevate migrantide arvu. Lisaks lubas Ankara astuda kõiki vajaminevaid samme, et ennetada uute maa- või merepõhiste rändekanalite tekkimist.

Türgi president Recep Tayyip Erdoğan nimetas hollandlasi natsijäänukiteks pärast seda, kui Hollandi võimud eskortisid riigist välja kihutuskoosolekule saabunud Türgi perekonnaasjade ministri ega andnud Türgi välisministri lennukile maandumisluba. Varem on Türgi riigipea süüdistanud natsitavades ka Saksamaad.

ELi välispoliitika juht Federica Mogherini ja ELi laienemisvolinik Johannes Hahn ärgitasid Türgit hoiduma liialdatud avaldustest ja sammudest, mis võiksid olukorda veelgi võimendada. Çeliki sõnul tegi Mogherini täiesti vale avalduse. Ministri hinnangul oli Mogherini keelekasutus viimase ametikohta arvestades kohatu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles