Wilders: hollandlased saaksid oma riigis uuesti peremeesteks

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Geet Wilders (vasakul) ja Mark Rutte.
Geet Wilders (vasakul) ja Mark Rutte. Foto: Yves Herman/AP/Scanpix

Hollandi peaminister Mark Rutte ja tema pearivaal valimistel, parempopulist Geert Wilders pidasid eile oma ainsal kogu riigis üle kantud teledebatil maha sõnasõja, milles Wilders nimetas Ruttet ebausaldusväärseks - viimane aga hoiatas, et Wildersi valitsus paiskaks Hollandi kaosesse.

Hollandi valimistes nähakse indikaatorit populismi tulevikule Euroopas pärast seda, kui britid otsustasid rahvahääletusel lahkuda Euroopa Liidust ja Donald Trump võitis Ameerika Ühendriikide valimised. Hiljem sel aastal lähevad valima ka kaks palju suuremat Euroopa riiki – Prantsusmaa ja Saksamaa.

Wildersi Vabaduspartei on reitingutes taandunud, kuid ei ole endiselt kaugel Rutte Rahvaparteist Vabaduse ja Demokraatia eest.

«Kolmapäeval on Hollandil võimalus ära hoida see, et me ärkame 16. märtsil ja teil on suurim partei,» ütles Rutte Wildersile. «See võimalus on endiselt väga tõsine. See tähendab, et suurimaks saab erakond, mis asetab partei huvid kõrgemale riiklikest huvidest.»

Peaminister viitas asjaolule, et Wilders loobus toetusest Rutte vähemuskoalitsikoonile 2012. aastal, keeldudes toetamast karmi kärpekava..

Wilders omakorda süüdistas Ruttet valimislubaduste rikkumises ja tõotas, et Hollandi väljaviimine Euroopa Liidust lubab hollandlastel taas oma riigis peremeesteks saada.

Debatt keskendus majandusele, tervishoiule ja immigratsioonile.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles