Hiina võimud kardavad islamiäärmuslasi (1)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hiina eriüksuslased Uiguurias.
Hiina eriüksuslased Uiguurias. Foto: China Stringer Network/Reuters/Scanpix

Hiina ametnikud hoiatasid, et üleilmne usuäärmuslus tungib vaikselt maailma rahvarohkeimasse riiki ja hiljuti on tulnud teateid Hiina moslemikogukonna võitlejatest mässuliste ridades nii Süürias kui Iraagis.

Kommunistliku partei kõrge poliitiline ametnik Sharhat Ahan Xinjiangi peamiselt moslemitega asustatud autonoomses piirkonnas oli pühapäeval järjekordne võimuesindaja, kes hoiatas, et rahvusvaheline olukord muudab Hiina üha ebastabiilsemaks.

Viimase aasta jooksul on uiguuridele koduks oleva Xinjiangi ehk Uiguuria piirkondlikud liidrid märkimisväärselt tõhustanud jälgimismeetmeid, politseipatrulle ja korraldanud suuri kogunemisi, et näidata julgeolekujõudude võimu.

Taolised näited on osa kavast kuulutada sõda terroristide vastu, ütles Ahan pealinna Pekingisse rahvusliku kongressi istungile kogunenud ametnikele.

Ehkki mitmed teadlased seavad kahtluse alla, kas üleilmsed džihadistide võrgustikud on riigis aktiivsed, on Hiina ise seda korduvalt rõhutanud. Kriitikute sõnul on terrorism mugavaks ettekäändeks, mille abil uiguuride rahvuslust maha suruda. 

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles