May: ei mingit Iirimaa ühendamise referendumit (1)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Theresa May.
Theresa May. Foto: PA/PA Wire/PA Images/Scanpix

Suurbritannia peaminister Theresa May lükkas tagasi Põhja-Iiri parlamendi üleskutse korraldada referendum Põhja-Iirimaa liitmiseks Iirimaaga, vahendab The Independent.

Vabariikliku partei liider Michelle O`Neill ütles eile, et Brexit oleks katastroof terve piirkonna jaoks ja referendum Iirimaa ühendamiseks oleks üks moodus, kuidas seda vältida.

Theresa May vastas sellele täna parlamendi alamkojas, sõnades: «Põhja-Iirimaa esindaja on seda küsimust arutanud. Praegusel ajal ei ole õige korraldada piirireferendumit.»

«Me peaksime keskenduma sellele, et näeksime ka edaspidi Põhja-Iirimaa administratsiooni arendavat koostööd Põhja-Iiri rahva heaolu nimel,» lisas May.

Unionistide partei esindaja Nigel Dodds tõstatas küsimuse alamkojas, öeldes, et hääletus lisaks ebakindlust ja lõhestatust ning väitis, et see oleks ka Belfasti kokkuleppe tingimustest väljapool.

Põhja-Iiri parlamendi üleskutse saabus vaid mõni tund pärast Šoti esiministri Nicola Sturgeoni üleskutset Šoti iseseisvusreferendumile. Sturgeon väitis, et šotlased peaksid saama oma tuleviku üle May Brexiti-leppe valguses ise otsustada.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles