Arestid Gomelis

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
13 päevaks arestimajja kupatatud Maksim Filipovitši ema üleeile Gomeli isolaatori akende all pojale pisarsilmi toetust avaldamas. Tema kõrval kohalikud aktivistid, kellest enamikku peab riik muidusööjateks.
13 päevaks arestimajja kupatatud Maksim Filipovitši ema üleeile Gomeli isolaatori akende all pojale pisarsilmi toetust avaldamas. Tema kõrval kohalikud aktivistid, kellest enamikku peab riik muidusööjateks. Foto: Dmitri Kotjuh / Järva Teataja

«Mu pojale tuli õhtul koju järele miilits koos nelja OMONi võitlejaga ja nad viisid ära. Meile ei öeldud mitte midagi, et kuhu ja miks. Alles kell kaks öösel saime lõpuks teada, et talle oli seljataga määratud 13 päeva aresti,» rääkis Postimehele Ella Injutina (53), kuidas algas Gomelis inimeste hirmutamine selleks, et nad ei käiks enam võimuvastastel miitingutel.

Tööline Aleksandr Rubtsov ja videoblogija Maksim Filipovitš osalesid 19. veebruaril Valgevene suuruselt teises linnas Gomelis esimest korda elus miitingul nn muidusööjate-dekreedi vastu. Kokku tuli miitingule kaks-kolm tuhat inimest. Tegemist oli kõige suurema protestimeeleavaldusega väljaspool Minskit president Aliaksandr Lukašenka 22-aastase valitsemisaja jooksul.

Rubtsov ei pidanud hinge kogunenud kibedusele vastu ning esines lööva kõnega, milles kutsus üles Lukašenkat ametist lahkuma. Filipovitš filmis seda ja kandis otse üle oma blogis. Hiljem osales Filipovitš aktiivselt veel mitmes sellesarnases meeleavalduses teisteski linnades.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles