Hollandi valimised võitis peaministri liberaalne partei (15)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hollandi üldvalimised võitis peaminister Mark Rutte liberaalne erakond.
Hollandi üldvalimised võitis peaminister Mark Rutte liberaalne erakond. Foto: Xinhua / Scanpix

Hollandi üldvalimistel on peaminister Mark Rutte liberaalne erakond Vabaduse ja Demokraatia Rahvapartei (VVD) saamas 150-kohalises parlamendis 33 kohta, selgus esialgsetest tulemustest, kui loetud oli üle 90 protsendi häältest.

See tähendab, et partei kaotab eelmiste üldvalimistega võrreldes kaheksa kohta.

Islamivastane Vabaduspartei (PVV) Geert Wildersi juhtimisel on saamas 20 kohta ehk viis kohta rohkem.

Paremtsentristlikud kristlikud demokraadid ja liberaaldemokraatlik erakond D66 on võtmas 19 kohta.

Suurima valimisvõidu on saamas roheliste erakond Groenlinks, mis on võtmas 14 kohta varasema nelja asemel.

Suurim kaotaja on aga Tööpartei, mis saab vaid üheksa kohta varasema 38 asemel.

Hollandi uudisteagentuur ANP ütles, et häältelugemine jõuab lõpule neljapäeva õhtul või reedel. Näiteks Amsterdamis ja Utrechtis võivad valimiste tulemused selguda alles reedel.

Hollandi 12,9 miljonil valimisõiguslikul kodanikul oli valida 28 erakonna vahel. Valimistel osales umbes 81 protsenti hääleõiguslikest kodanikest.

Rekord pärineb 1977. aastast, mil osalusprotsent oli 88.

Parlament valiti proportsionaalse valimissüsteemi alusel, mis tähendab, et võimule saamiseks tuleb suure tõenäosusega moodustada koalitsioonivalitsus. Kõik peavooluparteid, kaasa arvatud Rutte VVD, on välistanud Wildersiga koalitsiooni astumise.

Hollandi peaminister Mark Rutte tänas ööl vastu neljapäeva inimesi, kes hääletasid «vale tüüpi populismi» vastu parlamendivalimistel.

«Brexiti ja Trumpi järel hääletasid hollandlased populismi vastu. Paistab, et VVD on kolmandat korda Hollandi suurim erakond,» lausus valitsusjuht.

«Nüüd on tähtis lähinädalate ja -kuude jooksul riik ühendada ning edukalt moodustada stabiilne valitsus,» ütles Rutte toetajatele Haagis.

Peaminister Jüri Ratas õnnitles täna hommikul Twitteri vahendusel Hollandi kolleegi Mark Ruttet valimisvõidu puhul ning avalas lootust, et koostöö ühtsema Euroopa Liidu nimel jätkub.

Islamivastase Vabaduspartei (PVV) liider Geert Wilders tänas kolmapäeval suhtlusvõrgustiku Twitter vahendusel oma toetajaid ja lubas võitlust jätkata.

«Peaminister Rutte ei saa minust veel lahti,» märkis Wilders.

Geert Wilders. Robin Utrecht / AFP / Scanpix
Geert Wilders. Robin Utrecht / AFP / Scanpix Foto: ROBIN UTRECHT/AFP

Hollandis valiti kolmapäeval parlamendi alamkoda, üritust varjutab tüli Türgiga ja hirm populismi ees.

Hääletustulemusi peetakse populismi edu indikaatoriks eesseisvatel Saksamaa ja Prantsusmaa valimistel, vahendab AP.

Eelmise aasta šokeeriva Brexiti-referendumi ja Donald Trumpi võidu valguses Ühendriikides ei julge keegi Hollandi valimiste tulemusi ennustada ja Vabaduspartei (PVV) ning selle liidri Geert Wildersi käekäiku alahinnata.

Valimiste eel tehtud küsitlused näitasid siiski väikest edu kahekordsele peaministrile Mark Ruttele ja tema erakonnale Rahvapartei Vabaduse ja Demokraatia Eest (VVD).

Kommentaarid (15)
Copy
Tagasi üles