USA kohtunik külmutas Trumpi uue sissesõidukeelu

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kohtuhoone Honolulus.
Kohtuhoone Honolulus. Foto: Kent Nishimura/AFP

USA osariigi Hawaii kohtunik Derrick Watson külmutas kolmapäeval president Donald Trumpi uue sissesõidukeelu, vaid mõned tunnid enne selle jõustumist, teatas Ühendriikide meedia.

Sissesõidukeeld pidi jõustuma kella kuue ajal hommikul Eesti aja järgi.

Keeldu arutatakse parajasti veel kahes kohtus, millel on volitused väljastada üleriigilisi otsuseid. Marylandis tegutsev föderaalkohtunik on samuti lubanud lähitundidel oma otsusega välja tulla ja Washingtoni osariigi algatatud kohtuasja käsitleb Seattle´is sama apellatsioonikohus, mis külmutas veebruaris Trumpi esimese sissesõidukeelu.

Üle 130 USA välispoliitikaeksperdi taunis nädalavahetusel Trumpi uuendatud sissesõidukeelu, nimetades riigipeale saadetud kirjas seda riigi rahvuslikku julgeolekut samavõrd kahjustavaks kui esialgne määrus.

Trumpi uuendatud täidesaatev määrus sulgeb USA piirid ajutiselt kõigile põgenikele ja kuue peamiselt moslemitest elanikkonnaga riigi kodanikele. See keelab põgenike vastuvõtmise 120 päevaks ja peatab 90 päevaks viisade väljastamise Iraani, Liibüa, Somaalia, Sudaani, Süüria ja Jeemeni kodanikele.

Määrus pidi jõustuma 16. märtsil ja see asendab föderaalkohtus blokeeritud esialgset korraldust, mis anti välja jaanuari lõpus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles