Hollandi peaminister tänas tema poolt hääletanud inimesi

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Peaminister Mark Rutte saabumas kolmapäeval parlamenti.
Peaminister Mark Rutte saabumas kolmapäeval parlamenti. Foto: MICHAEL KOOREN/REUTERS

Hollandi peaminister Mark Rutte tänas ööl vastu neljapäeva inimesi, kes hääletasid "vale tüüpi populismi" vastu parlamendivalimistel.

"Brexiti ja Trumpi järel hääletasid hollandlased populismi vastu. Paistab, et VVD on kolmandat korda Hollandi suurim erakond," rõõmustas valitsusjuht.

"Nüüd on tähtis lähinädalate ja -kuude jooksul riik ühendada ning edukalt moodustada stabiilne valitsus," ütles Rutte toetajatele Haagis.

Hollandi kolmapäevastel valimistel saab esialgsete tulemuste kohaselt 31 ehk enim kohti Rutte liberaalne erakond Vabaduse ja Demokraatia Rahvapartei (VVD). See tähendab aga, et Rutte valitsuspartei kaotas üheksa või kümme kohta.

Islamivastane Vabaduspartei (PVV) eesotsas Geert Wildersiga on saamas 19 kohta 150-liikmelises parlamendis. Varem oli erakonnal 12 kohta.

Umbes sama palju kohti on saamas ka paremtsentristlikud kristlikud demokraadid ja liberaaldemokraatlik erakond D66. Kõige enam tõusis roheliste erakond Groenlinks, mis on võtmas 12 lisakohta. Kõige suuremaks kaotajaks osutus valitsuserakonna peamine koostööpartner Tööpartei, mis saab vaid üheksa kohta varasema 38 asemel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles