Hollandi valimistest osavõtuprotsent oli kõrge (1)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valija eile Staphorsti kohvikus sisse seatud valimisjaoskonnas.
Valija eile Staphorsti kohvikus sisse seatud valimisjaoskonnas. Foto: MUHAMMED MUHEISEN/AP/Scanpix

Hollandi üldvalimistel on peaminister Mark Rutte liberaalne erakond Vabaduse ja Demokraatia Rahvapartei (VVD) saamas 150-kohalises parlamendis 33 kohta, selgus esialgsetest tulemustest, kui loetud oli üle 90 protsendi häältest. Valimistest osavõtuprotsent oli kõrge.

Viimastel andmetel käis hääletamas 81 protsenti hääleõiguslikest kodanikest. Rekord pärineb siiski aastast 1977, mil osalusprotsent oli 88.

Pealinnas Amsterdamis tahtsid sedavõrd paljud hollandlased hääletada, et tuli juurde trükkida 25 000 valimissedelit.

2012. aasta parlamendivalimistel oli osalusprotsent 74.6, kaks aastat varasemal hääletusel oli valijaid pea ühe protsendipunkti võrra rohkem olnud.

Valimisjaoskonnad pandi püsti ka inimasustuseta tehissaarel Maker Wadden. Nii said saare külastajad eilse ilusa ilma kõrval ka hääletada ning seda võimalust kasutas ligi 1300 inimest. 

Hollandi uudisteagentuur ANP ütles, et häältelugemine jõuab lõpule täna õhtul või homme. Näiteks Amsterdamis ja Utrechtis võivad valimiste tulemused selguda alles homme.

Hollandi 12,9 miljonil valimisõiguslikul kodanikul oli valida 28 erakonna vahel.

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles