Türgi ähvardab migrandid Euroopasse lasta (9)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Süüria lapsed Türgis Gaziantepi pagulaslaagris.
Süüria lapsed Türgis Gaziantepi pagulaslaagris. Foto: OZAN KOSE/AFP/Scanpix

Päev enne Euroopa Liidu ja Türgi vahelise rändeleppe sõlmimist ähvardas Türgi kõrge diplomaat selle katkestada, kui EL omapoolseid lubadusi ei täida.

Türgi välisminister Mevlüt Çavuşoğlu ähvardas eile õhtul Saksamaa ja Hollandiga puhkenud tüli tõttu lepingu lõpetada, kirjutas täna Deutsche Welle. Võime tagasivõtulepingu tühistada. «EL on viisarežiimi lihtsustamise protsessiga meie aega raisanud. Me ei rakenda praegu tagasivõtulepingut ja hindame rändeleppe toimimist,» teatas Çavuşoğlu teleintervjuus 24 TV-le.

Homme täitub Brüsseli ja Ankara vahel sõlmitud lepingul esimene aasta. Kokkuleppe järgi saab Kreekasse jõudnud migrandid tagasi Türki saata, vastutasuks lubab Euroopa vastu võtta Türgis olevaid Süüria pagulasi. Brüssel teatas toona, et kiirendab ka Türgi kodanikele ELi viisarežiimi lihtsustamist.

Suhted ELi ja Türgi vahel on aga hiljuti halvenenud, sest Holland ja Saksamaa on takistanud Türgi poliitikutel oma riikides kihutuskoosolekutel üles astumast. Türgi võimud üritavad välismaal elavaid kaasmaalasi veenda osalema järgmisel kuul toimuval rahvahääletusel, millega otsustatakse, kas laiendada presidendi ametivolitusi.

Kommentaarid (9)
Copy
Tagasi üles