Macron kohtus Merkeliga ja rõhutas leitud "ühisosa"

, BNS-i välisuudiste toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Prantsuse tsentristide presidendikandidaat Emmanuel Macron neljapäeval Berliinis.
Prantsuse tsentristide presidendikandidaat Emmanuel Macron neljapäeval Berliinis. Foto: SIPA/Scanpix

Macron

Prantsuse tsentristide presidendikandidaat Emmanuel Macron rõhutas neljapäeval Berliinis "ühisosa" Saksa kantsleri Angela Merkeliga majandusreformide, eelarvedistsipliini ja Euroopa tuleviku teemadel.

Endine Prantsuse majandusminister, kellest on saanud ootamatult 23. aprillil peetava presidendivalimiste esimese vooru eel soosik, ütles tunni kestnud kohtumise järel, et tahab valituks osutumise korral tugevdada suhteid Saksamaaga.

"Ma ei ole unustanud, et olen siin kandidaadina, aga ma nägin kantsleri, aga ka president (Frank-Walter) Steinmeieriga päris suurt ühisosa," lausus Macron kantsleri residentsi juures ajakirjanikele.

Endine Saksa välisminister Steinmeier vannutatakse presidendiks pühapäeval.

Macron külastas Berliini ka jaanuaris, aga siis Merkeliga ei kohtunud. Kantsler võõrustas jaanuaris Macroni rivaali, Prantsuse konservatiivide presidendikandidaati François Filloni.

Seejärel on Fillonile esitatud süüdistus oma abikaasa ja laste parlamendiabina tööle võtmises ajal, kui ta töötas parlamendisaadikuna. Filloni süüdistatakse neile kopsaka palga maksmises, ehkki väidetavalt nad mingit tööd ei teinud.

Teisipäeval esitati talle süüdistus riigiraha väärkasutamises ja teistes rikkumistes.

Macroni valimisprogramm sisaldab lubadust viia läbi majandusreforme, mille eestkõneleja on Berliin kaua olnud ja mis viidi Saksamaal läbi rohkem kui aastakümne eest.

Prantsuse presidendikandidaadi sõnul arutas ta Saksa valitsusjuhiga oma "tahet reformida tööturgu, haridussüsteemi ja saavutada mõistlik eelarve konsolideerimine, investeeringupakett majandusele ja endale võetud kohustuste täitmine".

"Rääkisin kellegagi, kes on väga avatud veelgi lähedasemale Prantsuse-Saksa partnerlusele, eriti ajal, kui Euroopa ees seisavad suured väljakutsed", muuhulgas Suurbritannia lahkumine Euroopa Liidust, sõnas Macron.

Merkel mitteametliku kohtumise kohta avaldust ei teinud.

Prantsuse presidendivalimiste teine voor peetakse 7. mail.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles