Türgi minister ähvardab saata Euroopasse tuhandeid põgenikke kuus (10)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: AFP/SCANPIX

Türgi siseminister Süleyman Soylu teatas eile õhtul peetud kõnes: riik võib hakata saatma Euroopa Liitu 15 000 põgenikku kuus.

Ankara ja Brüssel allkirjastasid eelmise aasta 18. märtsil rändekokkuleppe, tänu millele on põgenikevool Türgist Euroopasse aastaga oluliselt kahanenud.

Kokkulepet ohustab diplomaatiline kriis, mille on põhjustanud Euroopa riikide soovimatus lasta Türgi ministritel teha presidendivõimu suurendamise referendumi eel Euroopa türklaskonnas kampaaniat.

«Kui tahate, võime me avada uksed 15 000 põgenikule, keda me igal aastal teile ei saada, ja Euroopa hulluks ajada,» ütles Soylu.

Ka välisminister Mevlüt Çavuşoğlu on andnud mõista, et Türgi võib kokkuleppest loobuda ja Kreekasse jõudnud migrante enam mitte tagasi võtta.

Diplomaatiline kriis sai alguse Hollandi ja Saksamaa otsusest mitte lasta Türgi ministritel 16. aprilli referendumi eel sealsetele türklastele kihutuskoosolekuid pidada. Olukorda teravdasid president Recep Tayyip Erdoğani võrdlused natsismiga.

Erdoğanile lähedaseks peetav konservatiiv Soylu süüdistas Haagi ja Berliini seotuses 2013. aasta juunikuiste Erdoğani-aastaste protestidega, 2014. aasta oktoobris kurdide toetuseks puhkenud meeleavalduste ja 2016. aasta 15. juuli riigipöördekatsega.

«Nad püüavad poolelijäänud tööd lõpule viia. Kes seda teevad? Holland ja Saksamaa,» ütles minister ja süüdistas Euroopat sellest, et ta ei ole aidanud Türgil ELi liikmeks saada ega toetanud võitluses terroristidega.

Soylu hoiatas Euroopat, et Türgit ei saa eirata.

Kommentaarid (10)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles