Trump keeldus surumast Merkeli kätt (15)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Angela Merkel ja Donald Trump
Angela Merkel ja Donald Trump Foto: TOBIAS SCHWARZ/AFP/Scanpix/Scanpix

USA riigipea Donald Trump keeldus surumast Saksa kantsleri Angela Merkeli kätt ühisel kohtumisel Valges Majas.

Trump ja Merkeli kohtumine Valges Majas on tähtis transatlantilise alliansi tuleviku osas ning aitab kujundada kahe maailma kõige mõjuvõimsama poliitiku koostööalast suhet, kirjutab Independent.

 

Kuigi president Trump tervitas Merkelit käepigistusega, kui Merkel saabus Valgesse Majja, siis nähtavasti ei teinud ta välja palvetest kätt suruda, kui paar istus juba kaamerate ees.

Salvestiselt nähtub, et fotograaf palub Merkelil ja Trumpil kätt suruda ning Merkelit võib kuulda ütlemas: «Kas sa soovid kätt suruda?»

Trump pöörab end küll hetkeks Merkeli poole, ent vaatab siis taas enda ette, istub jalad laiali ja käed süles kokkupõimituna.

Kantsler pöörab oma näo tagasi kaamerate poole ning naeratab tagasihoidlikult.

USA president Donald Trump ütles reedel ühisel pressikonverentsil Saksa liidukantsleri Angela Merkeliga, et toetab NATO-t, kuid mitmed selle liikmesriigid ei panusta piisavalt.

«Ma kordasin kantsler Merkelile oma tugevat toetust NATO-le, aga ka vajadust, et meie NATO liitlased tasuksid kaitsekuludest õiglase osa,» märkis Trump.

«Paljud riigid võlgnevad varasematest aastatest tohutuid summasid ning see on Ühendriikide suhtes väga ebaõiglane. Need riigid peavad maksma oma võla.»

Vabariiklasest president lisas, et ootab suhetest Berliiniga ka õiglast ja vastastikkust kaubanduspoliitikat, ning väljendas toetust tugevatele «ajaloolistele» rahvusvahelistele institutsioonidele, mille all ta võis pidada silmas Euroopa Liitu ja Maailma Kaubandusorganisatsiooni.

Ta keeldus määratlemast oma poliitikat isolatsionalistlikuna, märkides, et toetab küll vabakaubandust, kuid ka õiglast kaubandust.

«Rahvusvaheline kaubandus on heitnud kõrvale paljud rasket tööd tegevad USA kodanikud ning me saame koos kujundada tulevikku, kus kõigil meie kodanikel on olemas tee rahalisele turvatundele,» märkis miljardärist riigipea.

Trump puudutas ka rändeteemat, kus kaks liidrit on eri meelt, öeldes, et immigratsioon on privileeg, mitte õigus.

Saksa kantsler ja USA riigipea kohtuvad Ovaalkabinetis, et siluda erimeelsusi NATO, Venemaa, üleilmse kaubanduse ja tervel real muudel teemadel.

Läbirääkimised olid kavandatud teisipäevaks, kuid Ühendriikide idaosa tabanud lumetorm sundis kohtumist edasi lükkama.

Füüsikuharidusega Merkel oli rahvusvahelisel areenil president Barack Obama lähim partner, mõlemat iseloomustas sarnane kaalutlev lähenemine.

Trumpiga kohtudes võib Merkel hoiduda avalikust vaidlusest Trumpi 140-tähelise Twitteri läkituse üle.

Enne ametisseastumist nimetas USA president Merkeli liberaalset põgenikepoliitikat katastroofiliseks veaks, mis mõjub Saksamaale laotsavalt.

Ta on ka nõudnud, et Saksamaa-taolised riigid suurendaks kaitsekulusid, mis on tundlik teema Teise maailmasõja järel tugevat patsifistlikku traditsiooni ja ranget fiskaalditstsipliini järginud riigile.

Merkel omakorda on meenutanud kinnisvaramiljardärile vajadust järgida demokraatlikke väärtusi.

Igasugune tihe koostöö peab tema sõnul rajanema demokraatlikel väärtustel, vabadusel ning seaduste ülimuslikkusel sõltumata päritolust, nahavärvist, usust, soost, seksuaalsest sättumusest ja poliitilistest vaadetest.


 

Kommentaarid (15)
Copy
Tagasi üles