Bulgaaria president süüdistas Türgit valimistesse sekkumises

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Bulgaaria president Rumen Radev.
Bulgaaria president Rumen Radev. Foto: Reuters / Scanpix

Bulgaaria president Rumen Radev süüdistas reedel naaberriiki Türgit sekkumises Bulgaaria 26. märtsi ennetähtaegsetesse üldvalimistesse ja hoiatas, et tema valitsus ei aktsepteeri seda.

"Türgi on meie naaber, meie sõber ja partner ning me soovime arendada heanaaberlikke suhteid," ütles Radev telekanalile BNT.

"Kuid Türgi sekkumine meie valimistesse on fakt ja selline sekkumine on vastuvõetamatu," lisas ta.

Presidendi avaldus järgnes nädala kestnud pingete eskaleerumisele kahe riigi vahel.

Sofiat on vihastanud Ankara avalik toetus Bulgaaria türklaste parteile Dost, mis kandideerib üldvalimistel esmakordselt.

Bulgaaria valitsus kutsus välja Türgi suursaadiku ning kutsus oma suursaadiku Türgis neljapäeval kodumaale konsultatsioonidele.

Radev kutsus "rahule ja emotsioonide deeskaleerimisele", kuid hoiatas, et Bulgaaria jälgib toimuvat väga tähelepanelikult.

"Bulgaaria institutsioonid ja teenistused teevad aktiivselt tööd, likvideerimaks kõik sekkumised meie valimisprotsessi ja meie siseasjadesse," rõhutas ta.

Bulgaaria luureteenistus DANS ütles reedel, et üks Türgi kodanik saadeti riigist välja ja veel kahel keelati Bulgaariasse sisenemine või seal viibimine.

Bulgaarias elab umbes 700 000 türklast.

Türgis elab umbes 200 000 Bulgaaria passidega türklast, kes lahkusid Bulgaariast kommunistliku režiimi ajal. Neist kolmandik osaleb regulaarselt Bulgaaria valimistel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles