G20 ministrid loobusid protektsionismivastastest ja kliimalubadustest

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kliima.
Kliima. Foto: AFP / Scanpix

Maailma suuremaid majandusi ühendava foorumi G20 ministrid loobusid laupäeval lõppdokumenti lisamast protektsionismivastaseid lubadusi ning kava võidelda kliimamuutuse vastu pärast seda, kui Washington keeldus lubadustele alla kirjutamast.

Kaks päeva kestnud kohtumise järel ütlesid ministrid, et kavatsevad töötada selle nimel, et tugevdada kaubanduspanust meie majandustesse, ent ei suutnud leida kooskõla lubadustes võidelda protektsionismi vastu.

Silmatorkav väljajätt on seotud USA presidendi Donald Trumpi kampaaniaga «Ameerika ennekõike», mille kohaselt karistavad Ühendriigid kõrgete maksudega neid ettevõtteid, mis toodavad välismaal.

Ametisse asumise järel on Trump viinud USA välja Vaikse ookeani vabakaubandusleppest ning rünnanud ekspordihiide Hiinat ja Saksamaad tohutute kasumite pärast.

Trumpi hoiakud on teinud ärevaks Washingtoni kaubanduspartnerid, Peking on hoiatanud otsesõnu Ühendriike kaubandussõja vallandamise eest.

Allikate sõnul ei suutnud USA delegatsioon lubadustele alla kirjutada, kuna neid poldud Washingtonist vastavalt instrueeritud.

Aktivistide sõnul on kliimapunkti lõppsõnast väljajätmine tagasilöök keskkonnakaitsjatele, Trump on teinud ettepaneku vähendada tunduvalt rahastamist keskkonnateemadesse.

Ministrite ebaõnnestunud kokkuleppele reageeris Prantsusmaa jahmatusega. «Ma kahetsen, et meie arutelud täna ei suutnud jõuda rahuldava kokkuvõtteni,» ütles Prantsuse rahandusminister Michel Sapin.

Kui USA on ähvardanud välismaiseid tootjaid karmide impordimaksudega, siis Prantsusmaa lükkab tagasi kõik ühepoolsed protektsionistlikud meetmed, lisas Sapin.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles