Saksamaal avaldati taas meelt Erdoğani volituste laiendamise vastu (1)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Saksamaa türklased pole kuidagi nõus leppima diktatuuriga kodumaal.
Saksamaa türklased pole kuidagi nõus leppima diktatuuriga kodumaal. Foto: imago/Future Image

Saksmaal kogunes Frankfurdi tänavatele taas umbes 30 000 inimest, kes avaldasid meelt Türgi presidendi Recep Tayyip Erdoğani volituste laiendamise vastu, teatas laupäeval kohalik meedia.

Mitmed meeleavaldajates kandsid Türgis keelustatud kurdirühmituse Kurdistani Tööpartei (PKK) sümboleid.

Türgi välisministeerium mõistis koheselt hukka, et meeleavaldustel lubati jätkuda.

"On täiesti vastuvõetamatu, et PKK sümboleid ja hüüdlauseid näidatakse kõikjal avalikult, kui Türgi ministrid ise ei saa kohtuda oma kodanikega," märgiti välisministeeriumi teadaandes.

Türgi ja Euroopa vahel on vallandunud kibe tüli pärast seda, kui Saksamaa ja Holland takistasid Türgi ministritel oma riigis Erdoğani volitusi laiendava referendumi eel oma riigis kihutuskoosolekuid pidada.

Saksamaa välisminister Sigmar Gabriel süüdistas varem päeval avalikult Erdoğani Euroopa-vastase hoiaku õhutamise eest katses teha sisepoliitilist skoori tähtsa rahvahääletuse eel.

Erdoğan on korduvalt süüdistanud Saksamaad ja Hollandit natsidena käitumises, Haagi ja Berliini jaoks on tegu olnud solvangutega, mis vallandasid ka Brüsseli hoiatuse Türgi karmikäelisele liidrile tagasi tõmmata.

Euroopa Liidu liidrid on Erdoğani kommentaare nimetanud "reaalsusest kaugelseisvaiks" ning kohatuteks Türgile, mis soovib liituda euroliiduga.

Umbes 2,5 miljonil türklasel on õigus hääletada oma kodumaa referendumitel ja valimistel. Kuid veel miljonid EL-i riikides elavad türklased on türgi päritolu.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles