Kiiev: IMF lükkas edasi abipaketi järgmise väljamakse arutelu (1)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ukraina president Petro Porošenko ja IMFi tegevjuht Christine Lagarde.
Ukraina president Petro Porošenko ja IMFi tegevjuht Christine Lagarde. Foto: VALENTYN OGIRENKO/REUTERS/Scanpix

Ukraina teatas täna, et Rahvusvahelise Valuutafondi (IMF) juhatus lükkas edasi koosoleku, milles pidi arutlusele tulema miljardi dollari suuruse väljamakse tegemine riigi jaoks koostatud abipaketist.

«IMFi juhatus lükkas lühiajaliselt edasi seda küsimust puudutanud ülevaate, mis oli kavandatud esmaspäevale,» teatas Ukraina rahandusministeerium.

IMF pole teadet eraldi kinnitanud.

Otsus tuli pärast seda, kui Kiiev lõikas läbi kõik kaubandussidemed venemeelsete separatistide kontrollitud aladega Ida-Ukrainas. Rahahädas Ukraina ootab 17,5 miljardi dollari suuruse abipaketi järgmist väljamakset.

IMF ja Kiiev jõudsid märtsi algul esialgsele kokkuleppele, millega sillutati tee IMFi juhatuse kohtumisele. Juhatus pidi otsustama, kas eraldada Ukrainale neljas väljamakse või mitte.

Esialgne lepe sattus küsimärgi alla pärast seda, kui Ukraina otsustas kolmapäeval peatada kaubavahetuse venemeelsete separatistidega, kellega riik võitleb 2014. aastast.

Kiievi sammu tingis mässuliste otsus võtta enda kontrolli alla mitmed nende territooriumil asuvad ettevõtted. Mässuliste samm oli vastuseks kaubandusblokaadile, mille rahvuslastest meeleavaldajad kehtestasid separatistide aladele.

Kiiev kehtestas sanktsioonid ka viie Vene panga Ukraina harudele pärast seda, kui Venemaa otsustas tunnustada mässuliste väljastatud isikut tõendavaid dokumente. Ukraina rahandusministeeriumi sõnul otsustas IMF laenuarutelu edasi lükata, sest nad peavad vaatama, millised on Kiievi otsuste mõjud. Samas rõhutas ministeerium, et väljamakse tehakse peatselt.

«Nende arvutuste selgekstegemine on oluline mõlemale poolele, et tagada programmi maksimaalne efektiivsus,» lausus rahandusminister Oleksandr Danõljuk. «Asjassepuutuvad arutelud juba käivad. Kavatseme need lõpetada kõige kiiremas korras.»

Ukraina keskpanga monetaarpoliitika komisjon kohtub homme, et ajakohastada makromajanduslikke prognoose, arvestades okupeeritud alade kaubanduse blokeerimise mõju.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles