May annab Brexitile ametliku käigu järgmine kolmapäev (1)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Theresa May
Theresa May Foto: Xinhua/Sipa USA/Scanpix

Suurbritannia peaminister Theresa May alustab ametlikult Euroopa Liidust lahkumise protsessi järgmisel kolmapäeval, 29. märtsil, vahendab BBC. 

Downing Street teatas täna, et peaminister kirjutab ELi ülejäänud 27 liikmele kirja. Samas avaldati lootust, et läbirääkimisi alustatakse võimalikult kiiresti.

Suurbritannia ja Euroopa Liidu lipud. Foto: Stefan Rousseau / PA Wire / PA Images / Scanpix
Suurbritannia ja Euroopa Liidu lipud. Foto: Stefan Rousseau / PA Wire / PA Images / Scanpix Foto: Stefan Rousseau/PA Wire/Scanpix

Lahutusläbirääkimised ja tulevaste majandussuhete kokkulepped pole EList lahkumist reguleeriva artikkel 50 alusel lubatud enne kui Suurbritannia ELile oma soovist ametlikult teada annab.

May teade on kooskõlas tema varasemate lubadustega, et Brexitile antakse ametlik käik enne märtsi lõppu.

Downing Streeti kõneisiku sõnul edastati teade veidi aja eest ka Euroopa Ülemkogu eesistujale Donald Tuskile.

«48 tunni jooksul pärast seda, kui Ühendkuningriik käivitab artikli 50, esitan kava Brexiti põhijoontest EL27 liikmesriikidele,» teatas Tusk peale teate avaldamist Twitteris.

Läinud aasta juunis hääletasid britid 51.9 protsendilise enamusega EList lahkumise poolt. 

May on öelnud, et soovib lahutusega ühele poole saada enne 2019. aasta kevadele kavandatud Euroopa Parlamendi valimisi. «Ma ootan meilt võimet jõuda läbirääkimistel kokkuleppele kahe aastaga, ent võib juhtuda, et mõnede praktiliste aspektide tõttu läheb pärast seda vaja rakendusperioodi,» lausus Briti valitsusjuht Brexitit puudutades detsembris.

May on kinnitanud, et lõplik lepe ELiga saadetakse parlamenti hääletusele. Samas sõnas ta, et lahutus  jõustub parlamendi otsusest hoolimata. 

Kui artikkel 50 on käiku lastud, soovivad britid võimalikult kiiresti läbirääkimistega alustada, kuid EL võib Suurbritanniat sundida nendega ootama kuid.

May kontrollib Brexiti läbirääkimiste ajakava hetkeni, mil artikkel 50 käiku lastakse. Peale selle kasutamist muutub olukord aga suuresti vastupidiseks.

Anonüümseks jääda soovinud allikas sõnas läinud nädalal Bloombergile, et tõenäoliselt alustatakse läbirääkimistega 20. juunil, kui 27 ülejäänud ELi liikmesmaad kohtuvad Luksemburgis.

«Meie poolelt on kõik valmis,» ütles Euroopa Komisjoni juhi pressiesindaja Margaritis Schinas täna kuuldustest hoolimata. «Oleme valmis läbirääkimisi alustama.» 

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles