Põhja-Iirimaa elab süvenevas Brexiti-hirmus

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
«Uus elu» seisab Belfastis ühel seinamaalingul. Tegelikult kardetakse hullemat.
«Uus elu» seisab Belfastis ühel seinamaalingul. Tegelikult kardetakse hullemat. Foto: Paul Faith/AFP/Scanpix

Belfastist põhja pool asuvas Ardoyne'i eeslinnas püsivad endiselt ilmselged pinged. Ardoyne on britimeelsete kogukondadega piirnev iiri rahvusluse kants, mis tunneb aina suuremat ärevust Euroopa Liidust lahkumise suhtes. 

Seinamaalingud kujutavad mõlemal poolel võidelnud geriljasõdalasi. Müürid tähistavad piire katoliiklike ja protestantlike kogukondade vahel. Vahetevahel puhkevad rahutused – näiteks siis, kui britimeelsed elanikud peavad oma iga-aastaseid marsse.

Ent juba rohkem kui 20 aastat on valitsenud suhteline rahu, kuna Põhja-Iirimaa konfliktina tuntud rahutused jõudsid 1998. aasta lepetega suuresti lõpule. Heategevustöötajad ütlevad, et osaliselt võib selle eest tänada Euroopa Liitu, mis on panustanud Ardoyne’i- sarnastesse kogukondadesse sadu miljoneid eurosid eesmärgiga võitlevaid kogukondasid omavahel lepitada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles