Le Pen ja Macron pidasid sõnasõda

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Debatil osalejad (vasakult): François Fillon, Emmanuel Macron, Jean-Luc Melenchon, Marine Le Pen ja Benoit Hamon.
Debatil osalejad (vasakult): François Fillon, Emmanuel Macron, Jean-Luc Melenchon, Marine Le Pen ja Benoit Hamon. Foto: ELIOT BLONDET/AFP/Scanpix

Eile toimunud Prantsusmaa presidendikandidaatide esimese debati peategelasteks olid soosikuteks peetavad Emmanuel Macron ja Marine Le Pen, kellele lisandusid vabariiklane François Fillon, sotsialist Benoit Hamon ja äärmusvasakpoolne Jean-Luc Melenchon.

Oodatult kerkis üheks põhiliseks vaidlusteemaks immigratsioon ja moslemid. Le Pen rõhutas korduvalt, et multikultuursus peab lõppema – Macron torkas aga vastu, et Rahvusrinde kandidaadi retoorika muudab riigis elavad moslemid vaenulikeks. «Sa väänad tõde ja valetad,» süüdistas Macron naist.

Le Pen tõstis omakorda üles Macroni mineviku investeerimispankurina. «Sellel, mida sa ütled, pole mingit tähendust. Meie jaoks on see kõik mõistetamatu,» ründas ta Macroni.

Eraldi kerkis teemaks mosleminaiste ujumisrüü ehk burkini. Macron rõhutas, et erinevalt Le Peni väidetust ei kujuta rõivaese endast ohtu Prantsusmaa ilmalikele väärtustele.

Kogu keha kattev mosleminaiste suplusriietus põhjustas furoori eelmisel suvel, kui mitu rannikulinna keelasid selle rõiva kandmise supluskohtades. Peaaegu kõik keelud tühistati pärast seda, kui riiginõukogu kuulutas need diskrimineerivaks.

Le Pen ütles, et burkini on märk radikaalse islami tõusust riigis ning süüdistas Macroni selle toetamises.

Varasem soosik, kuid nüüd skandaalidesse sattunud François Fillon üritas vaatlejate hinnangul jätta riigimehelikku muljet, kuid süüdistas Le Peni vettpidava majanduspoliitika puudumises. «Sa tahad tirida riiki sotsiaalsesse ja majanduslikku kaosesse,» heitis ta naisele ette.

«Seda kutsutakse projekt Hirmuks, härra Fillon. Seda kasutati enne Brexitit,» pareeris Le Pen, kes on lubanud rahvahääletust Prantsusmaa Euroopa Liidu liikmesuse üle.

23. aprillil peetavas valimiste esimeses voorus võidab küsitluste järgi Le Pen; teisena pääseks edasi Macron. 7. mai finaalis alistaks uuringute järgi aga Macron Rahvusrinde esindaja. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles