Erdoğan: Euroopa ei saa Türgit enam ähvardada

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Recep Tayyip Erdoğan.
Recep Tayyip Erdoğan. Foto: Yasin Bulbul/AP/Scanpix

Türgi president Recep Tayyip Erdoğan nimetas Euroopat fašistlikuks ja julmaks kohaks, mis meenutavat oma olemuselt aegu enne Teist maailmasõda.

Euroopaga diplomaatilisse kriisi sattunud riigi juht ütles, et plaanib pärast aprillikuist rahvahääletust presidendi võimuvoli laiendamise üle – mis Erdoğani lootuste järgi annab talle veelgi laialdasemad õigused – suhted Euroopaga ülevaatamisele.

President lausus, et Türgit ei saa enam ähvardada Euroopa Liidu liikmeks saamise protsessiga – ning et nüüdsest saati ei luba ta Euroopa riikide kodanikel erinevate ettekäänete varjus tema riigis luurata.

Türgi suhted Euroopaga halvenesid järsult pärast seda, kui Holland keelas mitmel ministril kohalike türklaste kogukonna ees esinemast ja kihutustööd tegemast. Piiranguid kehtestas ka Saksamaa, mis ajendas Türgi presidenti võrdlema riiki natside ja fašistidega.

Õli valas tulle Türgi võimutruu tabloidi esikaas, mis kujutas Saksamaa kantslerit Angela Merkelit Adolf Hitlerina. 

Foto: SIPA/Scanpix
Foto: SIPA/Scanpix Foto: Pacific Press/Pacific Press/Sipa USA
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles