NATO peasekretär kohtub aprillis Washingtonis USA presidendiga

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA kaitseminister James Mattis koos NATO peasekretäri Jens Stoltenbergiga Pentagonis.
USA kaitseminister James Mattis koos NATO peasekretäri Jens Stoltenbergiga Pentagonis. Foto: WIN MCNAMEE/AFP

NATO peasekretär Jens Stoltenberg kohtub järgmisel kuul Washingtonis USA presidendi Donald Trumpiga, teatas teisipäeval alliansi eestkõneleja.

Tegemist on Stoltenbergi ja Trumpi esimese kahepoolse kohtumisega pärast viimase presidendiks saamist.

"Nad vestlevad muu hulgas tugeva NATO tähtsuse üle, mis tagab kollektiivse kaitse ja laiendab stabiilsust ka väljapoole selle piire," ütles NATO eestkõneleja.

Kohtumine leiab aset 12. aprilli.

Stoltenberg viibib käesoleval nädalal samuti Washingtonis ja osaleb Islamiriigi vastu moodustatud liidu riikide esindajate kohtumisel, mis algab kolmapäeval.

Stoltenberg kohtus teisipäeval USA kaitseministri James Mattise ja Islamiriigi vastase koalitsiooni riikide välisministritega. Mattis kinnitas Stoltenbergile taas, et atlandiülesed suhted vaid tugevnevad. Lisaks oli Stoltenbergil Washingtonis terve rida teisi kohtumisi, mida tema büroo ei täpsustanud.

Veebruaris NATO Brüsseli peakorterit külastanud USA asepresident Mike Pence ütles, et Trump ootab liitlastelt selle aasta lõpuks reaalseid edusamme kaitsekulutuste suurendamisel kokku lepitud kahe protsendini sisemajanduse kogutoodangust. Samasuguse sõnumi edastas NATO kaitseministrite kohtumisel ka Mattis, kes hoiatas, et kui liitlased oma kohustusi ei täida, võib USA oma panust "mõõdukamaks muuta".

2014. aastal kokku lepitud sihti täidavad praegu vaid USA, Suurbritannia, Poola, Kreeka ja Eesti.

Alliansi eestkõneleja teatas teisipäeval, et  NATO riikide tippkohtumine korraldatakse Brüsselis 25. mail.

"Räägitakse muu hulgas NATO rollist terrorismivastases võitluses ja kaitsekulutuste tõstmise vajadusest ning nende õiglasemast omavahel jaotamisest," ütles pressiesindaja.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles