Lõuna-Korea andmetel tegi Põhja-Korea tõenäoliselt ebaõnnestunud raketikatsetuse (1)

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Põhja-Korea liider Kim Jong-un koos sõjaväelastega
Põhja-Korea liider Kim Jong-un koos sõjaväelastega Foto: KCNA/Reuters/Scanpix

Hoolimata ÜRO sanktsioonidest jätkab Põhja-Korea oma raketikatestusi, tehes neid aina sagedamini.

AFP ja Yle kirjutavad viitega Lõuna-Korea meediale, et Põhja-Korea viis läbi uue raketikatsetuse, mis tõenäoliselt ebaõnnestus.

USA militaarandmetel võis Põhja-Korea rakett plahvatada vaid sekundeid pärast starti.

Lääne meedia teatel on Põhja-Korea viimastel nädalatel teinud ebatavaliselt palju raketikatsetusi, mis langevad samale ajal, mil USA esindajad on Aasia visiidil, rääkimaks sealsete riikide juhtidega Põhja-Korea teemal.

Samas ei ole ühelgi riigil kindlaid andmeid, milliseid raketi- ja ka tuumakatsetusi Põhja-Korea oma territooriumil teha võib. Luureandmete kohaselt tegeleb see suletud riik intensiivselt raketitehnoloogia arendamise ja katsetamisega. USA ja Lõuna-Korea raketitehnoloogia ekspertide arvates on Põhja-Koreal siiski selles vallas veel palju arenemisruumi.

Lõuna-Korea telekanal näitamas Põhja-Korea raketikatsetust
Lõuna-Korea telekanal näitamas Põhja-Korea raketikatsetust Foto: LEE JIN-MAN/AP/SCANPIX

Lõuna-Korea militaarekspertide arvates näitab nüüdne tõenäoliselt ebaõnnestunud katse, et Põhja-Korea teadlased ei ole veel suutnud luua väga kõrgetele temperatuuridele vastupidavat materjali, mis on vajalik mandritevaheliste ballistiliste rakettide ehitamiseks.

USA arvates on Põhja-Korea eesmärgiks luua tuumalõhkepeadega raketid, mida saaks saata «ebasõbralikesse» riikidesse nagu näiteks Ameerika Ühendriigid.

ÜRO on üritanud takistada Põhja-Korea tuuma- ja raketikatestusi, seades sellele riigile mitmeid sanktsioone, kuid need ei ole Põhja-Koread seni takistanud.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles