Saksa võimud saadavad seal sündinud terrorikahtlusalused riigist välja

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Saksa politsei
Saksa politsei Foto: KAI PFAFFENBACH/REUTERS/Scanpix

Saksamaa võimude teatel saadetakse riigist välja kaks seal sündinud meest, kelle vanemad on sisserännanud ja keda kahtlustatakse terrorirünnaku plaanimises.

BBC teatel on tegemist 27-aastase Alžeeria ja 22-aastase Nigeeria juurtega mehega, kelle Saksa politsei arreteeris möödunud kuul terrorikahtlusalustena.

Politsei otsis Saksamaa keskosas Göttingenis mõlema mehe kodu läbi, leides sealt äärmusrühmituse Islamiriik lipu ja erinevaid relvi. Tegemist on Saksa kodakondsusega meestega, kes varem ei ole politseile silma jäänud, keda ei seostatud terrorismiga ja keda ei ole kohtulikult karistatud.

Kahe Saksamaal sündinud mehe väljasaatmine on seal esimene selline juhtum, olles pretsedent.

Meeste tegevuse uurimine lõpetati, kuna politsei ei suutnud tõendada, kas need mehed tõesti plaanisid korraldada terrorirünnaku, kuid samas peetakse neid kahtlusaluseid Saksa riigi julgeolekule ohuks.

Alam-Saksimaa siseminister Boris Pistorius ei täpsustanud kahe kahtlusaluse väljasaatmise kuupäeva, kuid kinnitas, et kaks meest saadetakse nende esivanemate riiki võimalikult kiiresti ja kindlasti enne aprilli keskpaika.

Saksamaa peab Alžeeria ja Nigeeriaga läbirääkimisi Saksa kodakondsusega meeste vastuvõtmiseks. Samas määratakse kahele kahtlusalusele Saksamaale eluaegne sissesõidukeeld.

Ei ole teada, kas mehed plaanivad väljasaatmise vaidlustada ja Saksa riigi vastu kohtusse minna.

Saksamaal määratakse laste kodakondsus kas ühe või mõlema vanema järgi, kuid seda saab teha ka isiku sünnikoha järgi.

Sakamaal kehtivad seni karmistatud julgeolekumeetmed, mis kehtestati pärast möödunud aasta detsembris Berliini jõuluturul toimunud veoautorünnakut, milles hukkus 12 ja sai vigastada kümneid inimesi. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles