Lõuna-Korea hakkab 300 elu nõudnud parvlaeva üles tõstma

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Alus Sewoli uppumispaigas.
Alus Sewoli uppumispaigas. Foto: AP/Scanpix

Lõuna-Koreas algas täna operatsioon kolme aasta eest põhja läinud ja rohkem kui 300 inimesele elu maksnud parvlaeva Sewol pinnaletõstmiseks.

Incheoni sadamalinnast Jeju kuurortsaarele teel olnud Sewol, pardal 476 inimest, läks põhja 2014. aasta 16. aprillil. Laeval viibis õnnetuse ajal 325 keskkooliõpilast, vaid 75 neist õnnestus eluga pääseda. Kokku hukkus 304 inimest.

Kohus mõistis Sewoli kapteni Lee Jun-seoki süüdi tapmises ja talle määrati eluaegne vanglakaristus. Lühema karistuse sai veel 14 meeskonnaliiget.

Tragöödia vapustas lõunakorealasi ka seepärast, et selle põhjustasid peaaegu eranditult inimlikud eksimused – aluse ebaseaduslik ümberehitus, ülekaalus last, kogenematu meeskond ning operaatorite ja riigiametnike halvad suhted.

Sewol lebab rohkem kui 40 meetri sügavuses. Alus kavatseti välja tõsta juba eelmisel aastal, tänavu on operatsiooni algust halva ilma tõttu korduvalt edasi lükatud.

Arvatakse, et üheksa kadunuks jäänud inimese surnukehad võivad olla tänini laevas lõksus. Sewoli tervena pinnale tõstmist nõuavad ohvrite omaksed.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles