Euroopa Liit kutsus Türgi saadiku Erdoğani sõnu selgitama (1)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Recep Tayyip Erdoğan hoidmas Türgi lippu.
Recep Tayyip Erdoğan hoidmas Türgi lippu. Foto: Kayhan Ozer/AP/Scanpix

Euroopa Liit kutsus täna välja Türgi saadiku, et küsida selgitust president Recep Tayyip Erdoğani hoiatuse kohta, mille kohaselt ei pruugi eurooplased end varsti maailma tänavatel ohutult tunda.

Erdoğani hoiatus sattus aega vahetult enne eilset rünnakut Londonis Briti parlamendi lähedal.

«Kui te ka edaspidi niiviisi käitute, siis ei saa ükski eurooplane, ükski Lääne inimene homme üheski maailma osas ohutult ja rahulikult tänaval kõndida,» ütles Erdoğan kolmapäeval Ankaras peetud kõnes.

President ei täpsustanud, mida ta silmas peab, kuid tema sõnu võib tõlgendada hoiatusena, et eurooplased riskivad kohtlemisega, mis on väidetavalt osaks saanud türklastele ja moslemitele Euroopas.

Euroopa Komisjoni pressiesindaja jättis vastamata küsimusele, kas EL peaks Londoni rünnakuid arvestades paluma Erdoğanil seesugustest märkustest loobuda.

«Me kõik oleme pärast neid traagilisi sündmusi Londonis väga ettevaatlikud igasuguste väärtushinnangute, kommentaaride ja üldistustega,» ütles pressiesindaja Margaritis Schinas.

Türgi ja Euroopa suhted on muutunud pinevaks seetõttu, et Türgi ministrid ei saanud luba pidada Saksamaal ja Hollandis kohaliku türklaskonna hulgas kihutuskoosolekuid presidendivõimu suurendamise referendumi eel.

Ankara võrdles keelajaid natsidega ning süüdistas Euroopat rassismis ja islamofoobias.

Erdoğan hoiatas Euroopat, et Türgi ei ole riik, kes laseks oma auga mängida ja vaataks tegevusetult pealt, kuidas tema ministrid uksest välja tõugatakse ja kodanikud jalge alla tallatakse.

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles