Trump näeb juba tuliuut NATO maja seestpoolt

Evelyn Kaldoja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
NATO uus peakorter.
NATO uus peakorter. Foto: NATO

See hoone ei pruugi küll olla nii kuldne kui New Yorgi Trump Tower, aga see-eest on ta veel palju uuem – mais Brüsselisse saabuval USA uuel presidendil Donald Trumpil saab olema ka au osaleda NATO uue peakorteri sisseõnnistamisel.

Nagu NATO täna välja saadetud pressiteates ütles, on nüüd lõplikult otsustatud, et 25. mail toimub Brüsselis alliansi riigipeade ja valitsusjuhtide kohtumine. Selle ürituse käigus lastakse ametlikult käiku ka NATO uus peakorter.

Alliansi praegusest peakorterist üle tee asuv uus hõbedane hoone on esimene ekstra NATO jaoks ehitatud maja. NATO praegune peakorter on aastakümnete eest kasutusele võetud ajutine asenduspind, millele oldi sunnitud minema, kui Charles de Gaulle’i otsustas, et Prantsusmaa tuleks sõjalise organisatsiooni sõjalisest struktuurist välja tuua (tagasi tuldi alles president Nicolas Sarkozy ajal) ning allianss oma keskuse kiirkorras Prantsusmaalt Belgiasse kolis.

Nagu NATO oma pressiteates veel märkis, tuleb kohtumine ajal, kui allianss peab kohanema terve põlvkonna kõige tõsisemate julgeolekuväljakutsetega.

«See saab olema oluline võimalus NATO liidritele otsustada, kuidas saame me veelgi tugevdada oma pingutusi, sealhulgas võitluses terrorismi vastu,» tsiteeriti peasekretär Jens Stoltenbergi.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles