Venemaa keeldub Eurovisioonil distantsilt osalemast (8)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Venemaad peaks tänavu Eurovisioonil esindama Julia Samoilova.
Venemaad peaks tänavu Eurovisioonil esindama Julia Samoilova. Foto: Maria Antipina/TASS

Vene riiklik telekanal Pervõi kanal keeldus neljapäeval Eurovisiooni pakkumisest lasta Venemaad esindaval lauljannal Julia Samoiloval esineda maikuus Kiievis peetaval võistulaulmisel distantsilt.

Skandaalne olukord tekkis pärast tänavuse võistluse korraldajamaa Ukraina otsust okupeeritud Krimmis esinemas käinud Samoilovat riiki mitte lubada.

«Peame distantsilt osalemise pakkumist kummaliseks ja keeldume sellest, sest see läheb absoluutsesse vastuollu kogu ürituse olemusega,» teatas Venemaa ringhäälingu kanal pärast Eurovisiooni pakkumist, mille kohaselt võinuks Samoilova esineda satelliitühenduse vahendusel.

Kanali märkis avalduses, et «(võistluse) üks reegleid... sätestab, et laulu tuleb esitada otse laval».

Samoilova Venemaa esindajaks valinud Pervõi kanal lisas, et reeglite kohaselt on Ukrainal kohustus võimaldada kõigile osalistele sissesõiduviisa ning et Kiievi vastav keeld on rikkunud neid reegleid.

«Usume, et Euroopa Ringhäälingute Liit (EBU) ei peaks leiutama uusi reegleid Venemaa osalejale 2017. aastal ning on võimeline korraldama võistlust vastavalt omaenda korrale,» märkis kanal.

Varem päeval teatas lauluvõistluse Genfis asuv korraldaja EBU, et astub «pretsedenditu sammu» ja pakub Samoilovale võimalust osaleda otse «satelliitühenduse kaudu», mida «ei ole kunagi varem tehtud».

Ukraina kehtestas kolmapäeval kolmeaastase sisenemiskeelu 27-aastasele ratastoolis liikuvale lauljannale seoses ebaseaduslikult Venemaa okupeeritud Krimmi sisenemisega 2015. aastal.

Venemaa väljendas lootust, et Kiiev hindab oma otsuse ümber.

Kommentaarid (8)
Copy
Tagasi üles