Võitlus elu eest – päästetu kirjeldas looduskatastroofis läbielatut

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Päästjad toimetamas rusude vahelt leitud Jin Abet haiglasse.
Päästjad toimetamas rusude vahelt leitud Jin Abet haiglasse. Foto: SCANPIX

Eile oma kodu rusude alt päästetud 16-aastane jaapanlane kirjeldas, kuidas päev päeva järel püüdsid nad vanaemaga tulutult päästjaid appi kutsuda.

Jin Abe ja tema 80-aastane vanaema Sumi Abe olid kahekorruselise puumaja köögis, kui Jaapanit tabas 11. märtsil üheksamagnituudine maavärin, millele järgnenud võimas tsunami oma teelt terved linnad minema pühkis, vahendas uudistevõrk AFP.

Kuigi Abede kodu Miyagi prefektuuris asuvas Ishinomaki linnas kukkus võimsa maavärina tagajärjel kokku, õnnestus Jin Abel saada kätte toitu ja vett ning leida tekid, mis aitasid neil enam kui nädala vastu pidada.

«Ma leidsin veidi vett ja suupisteid,» lausus Jin Abe, kelle kinnitusel tuli neil oma elu eest võidelda ruumis, kus polnud võimalik isegi püsti tõusta, rääkimata kõndimisest. «Me kuulsime, et väljas on inimesed, kuid meil ei õnnestunud pääseda.»

Pühapäeval läks lapselapsel korda aga rusude vahelt välja pääseda ning kutsuda appi päästjad, kes Jin Abe ja tema vanaema helikopteriga haiglasse toimetasid. Arstide sõnul oli nende kehatemperatuur küllaltki madal, kuid Jin ja tema vanaema olid siiski teadvusel.

«Ma olen rõõmus, et me ellu jäime,» lausus Jin Abe, kelle isa Akira Abe sõnul ei kaotanud ta kunagi lootust, et näeb oma poega veel elusana.

«Me kõik uskusime, et nad on kuskil elus,» kommenteeris Akira Abe. «Ta ei räägi palju, kuid ma olen alati arvanud, et ta on tubli mees. Sel korral ta tõesti tõestas seda.»

«Mind hämmastas, et need kaks inimest jäid ellu vaatamata väga keerulistele oludele, kus neil tuli hakkama saada nii kaua. See imeline uudis on väga julgustav inimestele, keda katastroofid puudutasid,» lisas valitsuse esindaja Yukio Edano.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles