Fotod: Valgevene võimud pidasid kinni üle 400 inimese (3)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Valgevene miilits ajas laupäeval pealinnas Minskis laiali loata meeleavalduse, eelnevalt otsisid miilitsatöötajad läbi inimõigusorganisatsiooni Vjasna kontori, ühtekokku peeti kinni umbes 400 inimest.

AFP korrespondendi sõnul pidas märulimiilits kinni Eesti aja järgi kell 12 Iseseisvuse puiesteel algama pidanud meeleavaldusele saabunud kümneid inimesi ja toimetas kaubikutesse. AFP reporteri sõnul on vahistatute seas ajakirjanikke ning mõni kinnipeetav sai ka peksa.

Võimud takistasid meeleavaldajatel protestipaika jõudmist ning kolm metroojaama peatasid selle eel töö. Ligi 700 inimest üritas marssida piki Iseseisvuse puiesteed, kuni põrkus miilitsa eriüksuse OMON ahelikule.

Vastasseisu järel algasid vahistamised.

«Nad peksavad osalejaid, tirivad naisi juukseidpidi bussidesse. Mul õnnestus joosta lähedal asuvasse siseõue,» ütles meeleavaldaja Aleksander Ponomarjov.

Vjasna töötaja Tatjana Revjako ütles uudisteagentuurile AP, et kinni peeti üle 400 inimese, kellest «paljusid peksti ja kes vajavad arstiabi».

Miilits pidas kinni ka 25 ajakirjanikku, teatas Valgevene ajakirjanike ühing.

Vjasna teatel murdis miilits enne meeleavaldust vabaühenduse ametiruumidesse sisenedes maha kontori ukse, surus töötajad näoli põrandale ja käskis neil sinna jääda. «Kinni peeti 57 inimest, teiste seas välisvaatlejad,» kirjutas Vjasna oma veebilehel.

Kinnipeetud inimesed viidi miilitsajaoskonda, kus neile öeldi, et neid kahtlustatakse «bandiitluses», ütles Vjasna advokaat Anastassija Loiko, lisades, et nad otsiti läbi ja lasti pärast meeleavalduse laialiajamist väikeste rühmadena vabaks.

Võimud ütlesid reede hilisõhtul protesti korraldajatele, et meeleavaldus on ebaseaduslik. Laupäeval oli Minskis näha kümneid soomustatud miilitsasõidukeid ning automaatidega miilitsatöötajaid.

Miilits võttis piiril vahi alla ka Poolast rongiga kodumaale naasnud opositsiooniliidri Vladimir Neklijajevi. Neklijajev viibib tema naise Olga sõnul kinnipidamisasutuses Brestis.

Viimastel päevadel on Valgevene võimud vahistanud üle 100 valitsusvastase aktivisti ja määranud neile 3-15 pikkuse aresti, et neid laupäevaselt ja võimalikelt uutelt meeleavalduselt eemal hoida.

Valgevene president Aleksandr Lukašenko on asunud maha suruma meeleavalduslainet, millega protestitakse tema autoritaarse võimu vastu. President ise väitis teisipäeval, et võimud on kinni pidanud «kümneid mässulisi, keda rahastatakse välismaalt».

Meeleavaldustel protestitakse valitsuse kava vastu kehtestada nn muidusööjate maks. Hoolimata Lukašenko otsusest plaani elluviimine edasi lükata, on viimaste aastate suurimad protestid jätkunud.

«Muidusööjate» seadus näeb ette umbes 200 dollari suuruse rahatrahvi neile töötutele, kes end tööhõiveametis ei registreeri. Maks taheti kehtestada neile, kes töötavad alla 183 päeva aastas.

«Muidusööjate maks» oleks laienenud ka inimestele, kes ei ole end tööotsijatena registreerinud, kaasa arvatud koduperenaised, toetusi saavad talupidajad või tööloata Venemaal tööl käivad inimesed.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles