Galerii ja video: Vene linnades toimusid meeleavaldused, politsei arreteeris ka Navalnõi (13)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Venemaal osales eile tuhandeid inimesi korruptsioonivastasel meeleavaldusel, mille korraldamiseks tegi üleskutse opositsiooniliider Aleksei Navalnõi, kes samas ka kinni võeti. Moskvas on vahistatud üle 700 meeleavaldaja ning Peterburis viidi politseijaoskonda 131 inimest. USA mõistis meeleavaldajate vahistamise hukka.

Politsei pressiteenistusest öeldi varem uudisteagentuurile Interfax, et protestimarsil osales umbes 3000 inimest. Neljale inimesele esitati süüdistus avaliku korra rikkumises.

Ühtlasi lükkas politsei ümber sotsiaalmeedias levivad kuuldused, et meeleavalduse käigus sai surma üks korrakaitsja.

Moskvas võeti kinni üle 700 inimese, kui tuhanded osalesid korruptsioonivastasel meeleavaldusel, teatas inimõigusühendus OVD Info, märkides, et vahistamised Moskva kesklinnas jätkuvad ning politsei kasutas inimeste laialiajamiseks pipragaasi.

Raadiojaama Eho Moskvõ ajakirjanik Aleksandr Pljušev kirjutas pühapäeval oma sotsiaalmeedia kontol, et ta lasti õhtul Moskva politseijaoskonnast koju ilma süüdistusi esitamata. «Lasti vabaks süüdistusi esitamata,» kirjutas Pljušev Instagramis.

Varem teatati, et ajakirjanik vahistati võimudega kooskõlastamata meeleavalduse ajal.

Pljuševi sõnul tegi ta parajasti Facebooki otseülekannet, kui talle lähenesid selja tagant politseinikud ja viisid ta autosse.

Keskpäevaks oli Moskvas protestimarsi marsruudile koondatud suured politseijõud. Aktsiooni algusajaks oli määratud kell kaks pärastlõunal.

Navalnõi kutsus üles meeleavaldustele pärast raporti avaldamist sel kuul, milles ta süüdistab peaminister Dmitri Medvedevit hiiglasuures koguses kinnisvara kontrollimises läbi mittetulundusühingute võrgustiku.

Veebilehele YouTube postitatud raportit on vaadatud üle 11 miljoni korra.

Kremli kriitik Navalnõi on teatanud oma kavatsusest kandideerida järgmisel aastal presidendiks.

Vene opositsiooniliider võeti eile aga korruptsioonivastasel meeleavaldusel Moskva kesklinnas, Triumfi väljakul, kinni, teatas tema staap.

Moskva politsei kutsus linnaelanikke protestiaktsioonil mitte osalema, öeldes, et nende isiklik julgeolek võib olla ohus.

Meeleavaldustele anti luba mitmes linnas, sealhulgas ka Novosibirskis, mille kesklinnas nõudis umbes 2000 meeleavaldajat korruptsiooni peatamist, teatas kohalik uudistekanal Sib.fm.

Krasnojarskisse ja Omskisse kogunes protestiaktsioonidele umbes 1500 inimest.

Vladivostokis ja mitmes teises linnas, kus võimud olid meeleavaldused ära keelanud, võeti keelust hoolimata protestiaktsioonile kogunenud inimesed vahi alla.

Navalnõi sõnul keelati meeleavaldused 72 linnas 99-st.

USA mõistis hukka meeleavaldajate vahistamise

USA välisministeerium mõistis meeleavaldajate vahistamise Venemaal hukka, nimetades seda muu hulgas demokraatiareeglite rikkumiseks.

Välisministeeriumi eestkõneleja sõnul mõistab USA Venemaa võimude taolise tegutsemise kõige karmimalt hukka.

Uudisteagentuuri AFP andmetel vahistati Venemaa pealinnas Moskvas umbes 500 inimest, kuid inimõigusühendus OVD Info räägib juba 933 inimese kinnipidamisest.

Moskva politsei kinnitas, et võeti kinni 500 inimest, nende seas ka opositsioonijuhi ja meeleavalduse korraldaja Navalnõi, kes jäeti vahi alla esmaspäevase kohtuistungini.

Navalnõile pannakse süüks administratiivseaduse rikkumist, mis käsitleb võimudega kooskõlastamata rahvakogunemise organiseerimist, millega kaasneb avaliku korra rikkumine.

Kommentaarid (13)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles