Liidrid otsisid ELile uut tõukejõudu

Jürgen Tamme
, välisuudiste toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ülemkogu eesistuja Donald Tusk (vasakul) ja Euroopa Parlamendi president Antonio Tajani demonstreerivad laupäeval allkirjastatud deklaratsiooni.
Ülemkogu eesistuja Donald Tusk (vasakul) ja Euroopa Parlamendi president Antonio Tajani demonstreerivad laupäeval allkirjastatud deklaratsiooni. Foto: REMO CASILLI/REUTERS/Scanpix

«Me muudame koos Euroopa Liidu tugevamaks ja vastupidavamaks,» lubasid laupäeval Roomas kohtunud ELi liikmesriikide riigipead ja valitsusjuhid vastu võetud tulevikukavas. «Me tegutseme üheskoos, vajaduse korral erineva tempo ja intensiivsusega,» lisati deklaratsioonis, mille sõnastuse üle peeti pikki vaidlusi.

ELi liidrid kogunesid Rooma täpselt 60 aastat pärast seda, kui Itaalia pealinnas sõlmiti ELi eelkäijale Euroopa Majandusühendusele aluse pannud leping, mida peetakse Euroopa poliitilise projekti nurgakiviks.

60 aastat hiljem koguneti uuesti Rooma Kapitooliumile, et kinnitada ühenduse ühtsust pärast seda tabanud tagasilööke, alates rändekriisist ja terrorismist ning lõpetades Ühendkuningriigi otsusega EList lahkuda. Ülehomme lõpuks lahkumisavalduse esitada lubanud Briti valitsusjuhti Theresa Mayd seejuures kutsutute seas polnud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles